„Zgotuj sobie sukces” to tytuł konkursu kulinarnego w którym udział biorą uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce. Młodzi kucharze zakwalifikowali się do etapu półfinałowego prestiżowych zmagań a ich potrawy oceniać będzie profesjonalne jury składające się z m.in. najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Spośród ponad 1300 szkół o profilu gastronomicznym to właśnie uczniowie ostrołęckiej „czwórki” zakwalifikowali się do ścisłego grona 24 półfinalistów. Półfinał odbędzie się w czwartek, 14 listopada, wtedy też uczniowie z całej Polski w dwuosobowych zespołach będą walczyć o wejście do finałowej dwunastki. W piątek 15 listopada potrawy finalistów będą degustować i oceniać dwa składy jury: międzynarodowe jury profesjonalistów oraz jury komplementarne, do udziału w którym zaproszenie przyjęli dziennikarze i blogerzy kulinarni, kucharze – celebryci, właściciele najlepszych lokali gastronomicznych oraz ubiegłoroczne laureatki „Zgotuj sobie sukces”.
- W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do młodzieży, w którym ocenia międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. – powiedział Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO, koordynator konkursu i członek profesjonalnego jury oceniającego zmagania młodych kucharzy.
Podczas półfinału konkursu, który odbędzie się 14 listopada w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 dwuosobowych zespołów. 15 listopada finaliści powalczą o nagrodę główną – 10 tys. złotych oraz wartościowe nagrody dla szkół.
O tym, że warto brać udział w podobnych inicjatywach przekonane są laureatki ubiegłorocznej edycji konkursu – Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej w Warszawie. To konkurs dla osób, które lubią myśleć – mówi Natalia. I dodaje: Tu nie można przyjść z gotową recepturą. Ostatecznie finał zawsze zaskakuje i wymusza kreatywność.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest przez firmę MAKRO Cash&Carry już po raz piąty.
Uczniowie ostrołęckiej „czwórki” w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego
Zobacz również
Konkurs kulinarny w Czarni [ZDJĘCIA]
Bogumiła Szablak z Łysych w "Polskim turnieju wypieków" na TLC [ZDJĘCIA]
Certyfikaty „Doceń polskie” dla produktów firmy „U Tereski”
Targi „Czas na Kurpie: Kupuj Lokalne Produkty” już po raz trzeci w Ostrołęce [ZDJĘCIA]
Targi „Czas Na Kurpie - Kupuj Lokalne Produkty”
Ostrołęczanka w centralnych eliminacjach XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
Wybrano najlepszy produkt kulinarny z gospodarstwa agroturystycznego na Kurpiach [ZDJĘCIA]
Tyle kosztują obiad i kolacja w Ostrołęce
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |