eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Wybrano najlepszy produkt kulinarny z gospodarstwa agroturystycznego na Kurpiach [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 480
fot. powiatostrolecki.plfot. powiatostrolecki.pl
REKLAMA

Dorota Samsel, Elżbieta Józefowicz, Ewa Krzyżewska oraz Mirosław Żebrowski, to laureaci konkursu „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”. Jury pod przewodnictwem wicestarosty Krzysztofa Parzychowskiego oceniło kilkanaście regionalnych potraw i napojów za najlepsze uznając: zawijańca kurpiowskiego z kaszą, kaczkę z nadzieniem, pępuchy drożdżowe oraz nalewkę na bazie miodu.

Konkurs odbył się 28 września w gospodarstwie agroturystycznym „Dorota” w Czarni w ramach imprezy okolicznościowej „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim”.

Ponadto zostały zaprezentowane najpiękniejsze zagrody w gminie Czarnia, a z pośród nich wybrano najładniejszą i najbardziej funkcjonalną. Rozstrzygnięto także konkurs na „Najpiękniejszą zagrodę wiejską” w tamtejszej gminie.

Impreza zorganizowana została przy wsparciu finansowym powiatu ostrołęckiego oraz gminy Czarnia. Organizatorem imprezy „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim” byli: wójt gminy Czarnia, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, TZD Ostrołęka.


Wyniki konkursu na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”:

Kategoria - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego.

I miejsce - Dorota Samsel „Kacze gody”.
I miejsce - Elżbieta Józefowicz „Zawijaniec kurpiowski z kaszą”.
II miejsce - Elżbieta Żebrowska „Warkocz Maryny”.
III miejsce - Teresa Szymczyk „Derte olszynowe”.
IV miejsce - Sabina Mąką „Kuleczki z koziego sera”.

Kategoria - produkty regionalne pochodzenia roślinnego.

I miejsce - Ewa Krzyżewska „Pępuchy drożdżowe”.
II miejsce - Halina Danuta Kostewicz „Melon z rej bakami”.
III miejsce - Krystyna Drężek „Kapusta z kaszą i żeberkami”.

Kategoria- napoje regionalne.

I miejsce - Mirosław Żebrowski „Nalewka- żądło pszczoły”.
II miejsce - Ewa Krzyżewska „Piwo kozicowe”.
II miejsce - Tadeusz Samsel „Nalewka spod krzaka”.
III miejsce - Józef Bacławski „Piwo jałowcowe”.
IV miejsce - Teresa Szymczyk „Piwo ziołowe”.

Konkurs na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego” miał na celu podtrzymanie tradycji regionalnej oraz promocję zdrowej, ekologicznej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw i hodowli, z terenu powiatu ostrołęckiego. Nagrody przyznał starosta ostrołęcki.  

Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×