Dorota Samsel, Elżbieta Józefowicz, Ewa Krzyżewska oraz Mirosław Żebrowski, to laureaci konkursu „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”. Jury pod przewodnictwem wicestarosty Krzysztofa Parzychowskiego oceniło kilkanaście regionalnych potraw i napojów za najlepsze uznając: zawijańca kurpiowskiego z kaszą, kaczkę z nadzieniem, pępuchy drożdżowe oraz nalewkę na bazie miodu.
Konkurs odbył się 28 września w gospodarstwie agroturystycznym „Dorota” w Czarni w ramach imprezy okolicznościowej „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim”.
Ponadto zostały zaprezentowane najpiękniejsze zagrody w gminie Czarnia, a z pośród nich wybrano najładniejszą i najbardziej funkcjonalną. Rozstrzygnięto także konkurs na „Najpiękniejszą zagrodę wiejską” w tamtejszej gminie.
Impreza zorganizowana została przy wsparciu finansowym powiatu ostrołęckiego oraz gminy Czarnia. Organizatorem imprezy „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim” byli: wójt gminy Czarnia, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, TZD Ostrołęka.
Wyniki konkursu na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”:
Kategoria - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego.
I miejsce - Dorota Samsel „Kacze gody”.
I miejsce - Elżbieta Józefowicz „Zawijaniec kurpiowski z kaszą”.
II miejsce - Elżbieta Żebrowska „Warkocz Maryny”.
III miejsce - Teresa Szymczyk „Derte olszynowe”.
IV miejsce - Sabina Mąką „Kuleczki z koziego sera”.
Kategoria - produkty regionalne pochodzenia roślinnego.
I miejsce - Ewa Krzyżewska „Pępuchy drożdżowe”.
II miejsce - Halina Danuta Kostewicz „Melon z rej bakami”.
III miejsce - Krystyna Drężek „Kapusta z kaszą i żeberkami”.
Kategoria- napoje regionalne.
I miejsce - Mirosław Żebrowski „Nalewka- żądło pszczoły”.
II miejsce - Ewa Krzyżewska „Piwo kozicowe”.
II miejsce - Tadeusz Samsel „Nalewka spod krzaka”.
III miejsce - Józef Bacławski „Piwo jałowcowe”.
IV miejsce - Teresa Szymczyk „Piwo ziołowe”.
Konkurs na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego” miał na celu podtrzymanie tradycji regionalnej oraz promocję zdrowej, ekologicznej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw i hodowli, z terenu powiatu ostrołęckiego. Nagrody przyznał starosta ostrołęcki.
Wybrano najlepszy produkt kulinarny z gospodarstwa agroturystycznego na Kurpiach [ZDJĘCIA]
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |