Bogactwo tradycji kulinarnej naszego regionu i niezwykłe przepisy oryginalnych producentów jak zwykle zachwyciły jury przyznające laury. Spośród 98 zgłoszonych produktów żywnościowych wyłoniono trzynastu zwycięzców oraz przyznano siedem wyróżnień.
Konkurs Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to sposób na promocję i rozpowszechnienie poza granicami Mazowsza wyrobów producentów żywności z naszego regionu. Produkty, którym przyznano wyróżnienie są zdrowe i wytwarzane według oryginalnych przepisów. Mogły się o nie starać zarówno firmy komercyjne, jak też podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę – koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami (np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych). Od zeszłego roku przyznawane laury są przyznawane producentom indywidualnym oraz przedsiębiorcom. W każdej grupie nagradzano produkty z podziałem na kategorie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, produkty mleczarskie, miody oraz napoje. Poznajmy zatem laureatów VII edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2013:
kategoria producenci indywidualni:
- chleb żytni razowy na zakwasie ze słonecznikiem upieczony przez Grażynę Więch (powiat wołomiński)
- chruściki mazowieckie wykonane przez Wiesławę Kacperską(powiat legionowski)
- złota kaczka sołtysowej z Gospodarstwa Agroturystycznego Krystyna Manowska (powiat ostrołęcki)
- leśna borówczanka według receptury Haliny Nałęcz z Koła Gospodyń Wiejskich Marynino (powiat legionowski)
- twaróg półtłusty wiejski niepasteryzowany według przepisu Tomasza Rachockiego (powiatu mławski)
- marmolada z antonówek gmina Przasnysz (powiat przasnyski)
- miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy zrobiony przez Annę Szpurę (powiat łosicki)
wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
- Franciszek Kesler za olej rzepakowy Keslera (powiat ostrowski)
- Zbigniew Rydlewski z Warszawy za słodką marmoladę paprykową
- Andrzej Sikora za szynkę adamowską (powiat sochaczewski)
- Andrzej Kaliszewski za miód nektarowo-spadziowy (powiat ostrołęcki)
kategoria przedsiębiorcy:
- „Razowiec więzienny” Roberta Jasińskiego z Przedsiębiorstwo Produkcyjno-usługowo-handlowego „ER” Jasiński w Budach Janowskich (powiat miński)
- ciastka migdałowe „Mandrole” Dariusza Gałachowskiego z Cukierni z Klonowej w Siedlcach
- salceson „Z noża” firmy „Wędliny z Dębiny. Elżbieta Tomaszewska” z Dębina (powiat nowodworski)
- twaróg staropolski krajanka półtłusta z Zakładu Mleczarskiego Sp. z.o.o. w Płońsku z siedzibą w Skarżynie (powiat płoński)
- gruszka korzenna Przetwórni Owoców i Warzyw „Krokus” Czesław Caryk z Pająkowa (powiat zwoleński)
- „Smaczek z doliny Radomki” – naturalny mętny sok jabłkowy z Gospodarstwa Sadowniczego MB w Komorowie (powiat przysuski)
wyróżnieni:
- Cukiernia „Szymańscy” s.c. oraz Cukiernia „Karpatka” Marek Oksiński z Góry Kalwarii za „czerlotkę – słodycz ziemi czerskiej” (powiat piaseczyński)
- Piekarnia-Cukiernia Piekarczyk s.c. z Kroczewa za „lody malinowe i truskawkowe” (powiat płoński)
- Gerard Sobolewski zPPHU GERARD SOBOLEWSKI z Nowej Dzierżążni za polędwicę wędzoną (powiat płoński)
Laury Marszałka dla produktów z powiatu ostrołęckiego [ZDJĘCIA, LAUREACI]
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |