W tym tygodniu nasz dziennikarz odwiedził ostrołęckie sklepy, aby sprawdzić, ile w Ostrołęce kosztują produkty niezbędne do przygotowania świątecznych potraw. Wybraliśmy te, naszym zdaniem, podstawowe.
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia. Za kilogram karpia żywego zapłacimy około 13 zł, a za filety od 16 zł/kg. Filety z pangi kosztują 13 zł/kg. Śledź solony to wydatek rzędu 13 zł za kg. Możemy również wybrać paluszki rybne, które w zależności od marki kosztują od 3 nawet do 9 zł za kilogram.
Kilogram kiszonej kapusty - od 1,59 do 3 złotych. Paczka maku (do makowca, kutii albo klusek makiem) kosztuje 6 zł. Z kolei za suszone owoce przyjdzie nam zapłacić od około 5 zł do nawet 15 zł/kg, w zależności od marki i rodzaju.
Za barszcz czerwony w proszku, jeśli nie chce nam się przygotować go samemu, zapłacimy około 2 zł za opakowanie, gotowe uszka to koszt od 3 do maksymalnie 4,5 zł za 300 g, a pierogi z kapustą i grzybami będą nas kosztować od 5 do 8 zł/kg.
Żadna kolacja nie powinna skończyć się przed podaniem deseru. Sprawdziliśmy więc, ile kosztują ciasta w ostrołęckich cukierniach. Sernik (od 14,99 do 24,99 zł/kg), a szarlotka (około 20 zł/kg).
Osobom, które od ciast wolą owoce możemy zaproponować świeże mandarynki (od 2,99 do 4,99 zł/kg), pomarańcze (około 4 zł za kilogram) lub banany (od 2,65 do 3,99 zł/kg).
Podsumowując, za produkty potrzebne do przygotowania skromnej wigilijnej kolacji zapłacimy od 80 do 150 złotych. Wszystko zależy od naszych indywidualnych gustów smakowych i oczywiście - zasobności portfela. Nie należy jednak zapominać, że w wigilijnej kolacji nie są najważniejsza dania a rodzinna atmosfera.
Tyle kosztuje skromna kolacja wigilijna
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |