Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu - poinformował GIS, ostrzegając przed mąką z cieciorki wyprodukowanej w Krukach k. Ostrołęki.
Zbadany produkt to mąka z cieciorki firmy Melvit, opakowanie 1 kg z partii 240206/106. Data minimalnej trwałości: 05.02.2025. Producent to MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa, a zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki.
- W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak poinformowano w ostrzeżeniu publicznym, "firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku".