eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Rtęć w suplemencie, salmonella w kebabie. Wycofane produkty i mandaty

REKLAMA
zdjecie 480
REKLAMA

Gluten w produkcie "bez glutenu", zbyt wysoki poziom rtęci w suplemencie diety, brak informacji na etykiecie o napromieniowaniu produktu czy salmonella w kebabie. To tylko część interwencji, jakie podejmowano w 2023 r. w sprawie żywności.

Znajomość składu żywności, którą kupujemy, jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informacje o zawartości składników, wartościach odżywczych, alergenach i innych istotnych właściwościach.

Niestety, nie zawsze możemy być pewni, że te informacje są w pełni zgodne z rzeczywistością. Dokładne sprawdzanie etykiet i zgłaszanie nieprawidłowości to nasz wkład w budowanie zdrowego i uczciwego rynku spożywczego. Ostrołęcki sanepid zanotował w ubiegłym roku wiele alarmowych powiadomień.

Powiadomienia alarmowe

PPIS w Ostrołęce w roku 2023 podjął działania w związku z 27 powiadomieniami alarmowymi i informacyjnymi w ramach Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych RASFF. Powiadomienia te dotyczyły:

  • wykrycia nieadekwatnego na opakowaniu alergenu - glutenu, w produkcie pn. bez glutenu,
  • niewłaściwie opakowanego produktu tj. suplementu diety,
  • stwierdzenia składnika niedozwolonego w suplemencie diety pn. 5-hydroksytryptofan,
  • suplementu diety, w składzie którego poziom rtęci, przekraczał dozwolone limity,
  • suplementy diety, w składzie którego zdeklarowano składnik alfosceran choliny tj. nieautoryzowaną nową żywność,
  • braku informacji na etykiecie suplementy diety o napromieniowaniu produktu,
  • przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pierwszorzędowych amin aromatycznych w łyżce kuchennej,
  • suma najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych na poziomie 648±98μg/kg,
  • przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w produkcie spożywczym,
  • stwierdzenie znaczących zmian organoleptycznych (potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi) produktu pn. szarpak do maszynki,
  • zbyt dużego stężenia czerwieni koszelinowej (E124) w skoncentrowanym napoju do rozcieńczania,
  • stwierdzenia obecności Salmonella spp. w 25g, jednej z pięciu prób surowego wyrobu mięsnego pn. kebab drobiowy,
  • przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – imidaklopryd w produkcie pn. soczewica zielona,
  • przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w suplemencie diety.

- Przeprowadzono w związku z powyższymi powiadomieniami kontrole sanitarne i postępowania wyjaśniające, w wyniku których wycofano z obrotu produkty stwarzające zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W trakcie kontroli w obiektach obrotu żywnością i żywienia zbiorowego zamkniętego stwierdzano w sprzedaży środki spożywcze niewłaściwej jakości zdrowotnej. Produkty w trakcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży. Osoby odpowiedzialne ukarano mandatami karnymi - czytamy w raporcie sanepidu.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×