Gluten w produkcie "bez glutenu", zbyt wysoki poziom rtęci w suplemencie diety, brak informacji na etykiecie o napromieniowaniu produktu czy salmonella w kebabie. To tylko część interwencji, jakie podejmowano w 2023 r. w sprawie żywności.
Znajomość składu żywności, którą kupujemy, jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informacje o zawartości składników, wartościach odżywczych, alergenach i innych istotnych właściwościach.
Niestety, nie zawsze możemy być pewni, że te informacje są w pełni zgodne z rzeczywistością. Dokładne sprawdzanie etykiet i zgłaszanie nieprawidłowości to nasz wkład w budowanie zdrowego i uczciwego rynku spożywczego. Ostrołęcki sanepid zanotował w ubiegłym roku wiele alarmowych powiadomień.
Powiadomienia alarmowe
PPIS w Ostrołęce w roku 2023 podjął działania w związku z 27 powiadomieniami alarmowymi i informacyjnymi w ramach Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych RASFF. Powiadomienia te dotyczyły:
- wykrycia nieadekwatnego na opakowaniu alergenu - glutenu, w produkcie pn. bez glutenu,
- niewłaściwie opakowanego produktu tj. suplementu diety,
- stwierdzenia składnika niedozwolonego w suplemencie diety pn. 5-hydroksytryptofan,
- suplementu diety, w składzie którego poziom rtęci, przekraczał dozwolone limity,
- suplementy diety, w składzie którego zdeklarowano składnik alfosceran choliny tj. nieautoryzowaną nową żywność,
- braku informacji na etykiecie suplementy diety o napromieniowaniu produktu,
- przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pierwszorzędowych amin aromatycznych w łyżce kuchennej,
- suma najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych na poziomie 648±98μg/kg,
- przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w produkcie spożywczym,
- stwierdzenie znaczących zmian organoleptycznych (potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi) produktu pn. szarpak do maszynki,
- zbyt dużego stężenia czerwieni koszelinowej (E124) w skoncentrowanym napoju do rozcieńczania,
- stwierdzenia obecności Salmonella spp. w 25g, jednej z pięciu prób surowego wyrobu mięsnego pn. kebab drobiowy,
- przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – imidaklopryd w produkcie pn. soczewica zielona,
- przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w suplemencie diety.
- Przeprowadzono w związku z powyższymi powiadomieniami kontrole sanitarne i postępowania wyjaśniające, w wyniku których wycofano z obrotu produkty stwarzające zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W trakcie kontroli w obiektach obrotu żywnością i żywienia zbiorowego zamkniętego stwierdzano w sprzedaży środki spożywcze niewłaściwej jakości zdrowotnej. Produkty w trakcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży. Osoby odpowiedzialne ukarano mandatami karnymi - czytamy w raporcie sanepidu.