W niedzielę, 15 października 2023 roku, w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce odbyło się spotkanie z cyklu „Niedziela w Muzeum” pod hasłem „Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku”.
Podczas spotkania twórczyni ludowa, Elżbieta Prusaczyk nauczyła uczestników przygotowania tradycyjnego rejbaka. Ta znana i lubiana potrawa z ziemniaków z dodatkiem mięsa i cebuli jest jednym z symboli kuchni kurpiowskiej.
Uczestnicy spotkania, pod okiem mistrzyni, własnoręcznie przygotowali składniki i upiekli przepyszne danie według tradycyjnej receptury. Po części warsztatowej przyszłą pora na degustację upieczonego rejbaka. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem.
W oczekiwaniu na gotowe danie uczestnicy warsztatów mogli zwiedzić wystawy dostępne w muzeum, w tym także najnowszą ekspozycję dotyczącą Urzecza.
Spotkanie było okazją do poznania tradycyjnej kuchni kurpiowskiej i do wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie.