Przeprowadzono kontrole w stołówkach szkolnych na terenie miasta. Wyniki kontroli są pozytywne: sanepid odnotowuje poprawę jakości żywienia w ostrołęckich szkołach.
Dobre nawyki żywieniowe wyrobione w młodym wieku mogą mieć wpływ na całe życie. Dlatego ważne jest, aby dzieci miały dostęp do zdrowych i smacznych posiłków w szkole. Z danych ostrołęckiego sanepidu wynika, że sytuacja w zakresie żywienia zbiorowego oraz dożywiania dzieci i młodzieży w zakładach nauczania i wychowania poprawia się.
- Z informacji uzyskanych podczas kontroli wynika, że 100% skontrolowanych szkół podstawowych wydawane są ciepłe posiłki – obiady. Liczba uczniów korzystających z obiadów pełnych wyniosła 2805 tj. 59,0 % ogólnej liczby uczniów szkół podstawowych. Poza tym w szkołach na terenie miasta jest realizowany program dla szkół w ramach którego około 60% dzieci i uczniów szkół podstawowych spożywało mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty oraz owoce i warzywa - informuje PPIS.
Wśród szkół, które prowadziły dożywianie, uczniowie w gorszej sytuacji materialnej mieli możliwość korzystania z nieodpłatnych posiłków. Taką formą pomocy objęto 23 % uczniów korzystających ze stołówek szkolnych.