Za nami 19. edycja konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”. W Lipiance wybrano najlepsze dania główne, ciasta, sałatki i napoje alkoholowe.
W konkursie zorganizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie udział wzięli Seniorzy (kobiety od lat 55, mężczyźni od lat 60) z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu musieli przygotować jedną potrawę charakterystyczną dla regionu Mazowsze.
Wyniki konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)
1. miejsce - krokiety z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, Danuta Gołasiewicz
2. miejsce - kiełbasa swojska, Stanisław Kołodziejczyk
3. miejsce - medaliony, placki ziemniaczane z mięsem, Janina Zięba
Wyróżnienie: Kazimiera Markowska – zupa dyniowa z kluskami z tartych ziemniaków
Ciasta i desery
1. miejsce - makowiec, Halina Bednarczyk
2. miejsce - sernik, Elżbieta Twardziak
3. miejsce - miodownik, Elżbieta Krajewska
Wyróżnienia: Maria Pawłowska – ciasto anielskie, Zofia Skierkowska – puszysty placek z owocami jesiennymi
Sałatki i surówki
1. miejsce - surówka z czerwonej kapusty, Joanna Dudziec
2. miejsce - sałatka z kurczakiem wędzonym, Krystyna Wąsiewska
3. miejsce - sałatka z kurczakiem, Małgorzata Majk
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy
1. miejsce - nalewka z winogron, Krystyna Zięba
2. miejsce - cytrynówka, Regina Zięba
3. miejsce - wino, Danuta Gręda
Wyróżnienie: Stanisław Rutkowski – napój lemoniada cytrynowa
W tym roku zdecydowano się przyznać nagrodę dodatkową. Wylosowani seniorzy wybrali najlepsza potrawę bez podziału na kategorię. Nagroda powędrowała do Henryka Napiórkowskiego za schab wędzony.
Poza rywalizacją kulinarną spotkanie było okazją do integracji seniorów i wspólnej biesiady.
Współorganizatorem oraz fundatorem nagród w konkursie, który odbył się 12 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance był Powiat Ostrołęcki.