Znamy laureatów siódmej edycji powiatowego etapu turnieju kulinarnego “Bitwa Regionów”, który odbył się w miniony weekend w Troszynie. Swoją zupą z lebiody z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym Koło Gospodyń Wiejskich z Zabiela Wielkiego podbiło podniebienia jurorów.
Do kulinarnych zmagań podczas etapu powiatowego 7. Bitwy Regionów przystąpiło 28 kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń. Warto dodać, że w powiecie ostrołęckim zgłosiło się najwięcej kół gospodyń wiejskich spośród wszystkich kół na Mazowszu. Gości pikniku, a wśród nich był wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, witał wójt gminy Edwin Mierzejewski.
Nie ma to jak polska kuchnia regionalna. Ona jest najlepsza i najzdrowsza, oczywiście oparta o polskie produkty rolne.
mówił wicepremier Kowalczyk. Po czym odwiedził wszystkie stoiska przygotowane przez KGW, w każdym częstowany potrawami przygotowanymi przez członków koła.
Powiat ostrołęcki reprezentował Krzysztof Parzychowski, wicestarosta oraz radna powiatowa Beata Kalinowska. Samorząd powiatu wsparł finansowo organizację pikniku. Na scenie prezentowały się m. in. klub seniora “Pod wierzbami”, kapela regionalna, Zespół pieśni i Tańca Kurpie z Ostrołęki. Wieczorem wystąpi zespół Przekrój oraz Red Queen.
Serdecznie dziękuję wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie. Rywalizacja była naprawdę zacięta, komisji trudno było wybrać czołówkę, punktacja była zbliżona, obrady jury trwały długo. Wszystkie koła są tu zwycięzcami, bo wszystkie dania były doskonałe.
podsumowywał Paweł Smoliński, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oddział Warszawa.
Laureaci:
- I miejsce KGW w Zabielu gm. Rzekuń (nagroda 1000 zł) za zupę z lebiody z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym
- II miejsce KGW Goworowo za kapustę z kaszą
- III miejsce KGW Troszynianki za kartoflak z pieczonym żeberkiem i pazibrodą na wędzonym boczku
Dziękuję za udział w konkursie, za znakomite potrawy. Cieszę się, że jest tak wiele pomysłów na tworzenie dań z najprostszych produktów: z kapusty, kaszy, ziemniaków… Cieszę się, że tym sposobem możemy promować polską dobrą żywność.
podsumował wicepremier Kowalczyk.