To była już piąta edycja konkursu dla mazowieckich producentów serów zagrodowych. Kapituła konkursu wybrała najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach regulaminowych: sery świeże, sery dojrzewające, sery pleśniowe.
W kategorii sery świeże:
- I miejsce za ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica (powiat węgrowski).
- II miejsce za ser wędzony z kozieradką otrzymała Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha (powiat sochaczewski).
- III miejsce za ser serwatkowy „a la Rocotta” przypadło Annie Goliszewskiej z Kawęczyna, gmina Maciejowice (powiat garwoliński).
- Wyróżnienie za ser kozi z pieprzem uzyskała Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów (powiat miński).
W kategorii sery dojrzewające:
- I miejsce za „Piwoszek” ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck (powiat otwocki).
- II miejsce za „Miodzio” ser kozi dojrzewający w miodzie otrzymał Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce (powiat siedlecki).
- III miejsce za ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego zdobyła Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice (powiat płocki).
- Wyróżnienie za ser Krawczoski uzyskała Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew (powiat łosicki).
W kategorii sery pleśniowe:
- I miejsce za Biały Stoczek przypadło Sławomirowi Rosiakowi z Brzozowa, gmina Iłów (powiat sochaczewski).
- II miejsce za Puchatą Kozę zdobyła Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica (powiat pułtuski).
- III miejsce za Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego otrzymał Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń (powiat zwoleński).