KGW „Bociani Zakątek” Nasiadki i KGW „Gnaty” z najlepszymi burgerami w pierwszym kulinarnym konkursie "Kurpiowski Burger".
Przedmiotem konkursu było wykonanie i zaprezentowanie autorskiej wizji burgera z zachowaniem jego tradycyjnej formy, ale według własnego, innowacyjnego przepisu zawierającego tradycyjne kurpiowskie składniki i produkty.
Do tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich zaliczono w szczególności:
- afernuchy, pampuchy, rejbaki, własnoręcznie wykonane ciasto drożdżowe,chlebowe, razowe, pytlowe, żytnie, pszenne lub z dodatkiem ziemniaków;
- ziemniaki, buraki, kapusta, w tym kiszona, kasze, grzyby, owoce leśne, dzikie jabłka i gruszki, chrzan, ćwikła;
- dziczyzna, ptactwo, tłuszcz z gęsi i kaczek, skwarki, miód.
Inwencja twórcza i kreatywność zgłoszonych potraw przeszła najśmielsze oczekiwania i rzuciła spore wyzwanie członkom komisji! Użycie i zestawienie produktów regionalnych zaskoczyłoby niejedno wyrafinowane podniebienie kulinarnego konesera.
- informuje Centrum Kultury - Biblioteki i Sportu w Lelisie.
Pprzyznano dwa pierwsze miejsca: KGW „Bociani Zakątek” Nasiadki i KGW „Gnaty”.
Wyróżnienia otrzymali: Katarzyna Majewska, Bogumiła Majewska-Madrak, KR „Olszewianki” i Krystyna Żyłowska.
Laureaci otrzymali nagrody pieniężne.