„Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” pod takim hasłem, już po raz dziewiąty, odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionu. Seniorzy z Mazowsza zaprezentowali swoje kulinaria w czterech kategoriach: potrawy mięsne, półmięsne, zupa, deser - potrawy słodkie i ciasta, napój bezalkoholowy lub alkoholowy, przystawki - sałatki, surówki.
Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród odbyło się 26 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance. Organizatorem przedsięwzięcia jest Gminny Ośrodek Sportu i Rekreacji w Goworowie we współpracy z powiatem ostrołęckim.
Jury konkursu oceniało jedną potrawę charakterystyczną dla regionu Mazowsze z danej kategorii.
Zwracało uwagę na profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów,wygląd i aranżację, dobór składników, smak oraz jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza.
Nagrody rzeczowe laureatom konkursu, które wręczyła Aldona Kuciej dyrektor Wydziału Promocji i Rozwoju ufundował powiat ostrołęcki. Prezentacje potraw zakończyły się wspólną biesiadą.
Lipianka: Konkurs „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |