KGW w Brzeźnie nie próżnuje! Członkinie koła aktywnie uczestniczą w warsztatach, które podnoszą ich kwalifikacje, rozwijają zdolności i zainteresowania a dodatkowo sprawiają im wiele frajdy.
W ramach konkursu grantowego “Mazowiecka Aktywacja” Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnie zorganizowało cykl warsztatów. Tego rodzaju zajęcia aktywizują członkinie koła, spełniają rolę integracyjną ale przede wszystkim wpływają na rozwój zainteresowań, pasji i podnoszą kwalifikacje.
W sobotę, 12 października w Muzeum Kurpiowskim w Wachu odbyły się warsztaty wyjazdowe z robienia kwiatów z bibuły. Zajęcia poprowadziła Laura Bziukiewicz. Uczestniczki zapoznały się z techniką tworzenia unikalnych kwiecistych ozdób, w przeszłości niezwykle popularnych w kurpiowskich domach, obecnie również coraz częściej wykorzystywanych jako elementy dekoracyjne. Warsztaty zaowocowały nowymi pomysłami i planami na przyszłość. Poznane sekrety twórczości panie z KGW będą mogły przekazać podczas planowanych zajęć w swoim środowisku.
Kolejne z warsztatów odbyły się w sobotę, 19 października i odnosiły się do obchodzonego kilka dni wcześniej Światowego Dnia Chleba. W wiejskiej świetlicy w Brzeźnie zorganizowano w weekend "Warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie".
Spotkanie rozpoczęło się od pogadanki na temat różnych rodzajów mąki, wykorzystywanych do wyrobu pieczywa. Rozmawiano również o znaczeniu chleba w codziennej diecie. Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę.
Wspólnie przygotowałyśmy chleb na zakwasie, na drożdżach i pyszne pszenne bułeczki. Czas oczekiwania aż chleb wyrośnie przeznaczyliśmy na pogawędki i wymianę przepisów. Na koniec spotkania była degustacja. Nie ma nic lepszego niż świeży chleb z masłem. Chlebek znikał w oka mgnieniu, więc chyba wszystkim smakował. Każdy z uczestników warsztatów zabrał porcję chleba i przepis do domu.
- tak sobotnie warsztaty wspominają członkinie KGW w Brzeźnie.