W ramach warsztatów rodzinnych “Etnokuchni Kurpiowskiej” przygotowano dziś w ostrołęckim muzeum pyszną i pożywną zupę malon z rejbakami. Potrawa idealna na chłodne jesienne dni.
Warsztaty “Etnokuchnia” odbyły się w niedzielę, 2 października w Muzeum Kultury Kurpiowskiej. Tym razem muzealnicy przywdziali kuchenne fartuchy i razem z uczestnikami przygotowywali potrawę z dyni i ziemniaków. Dynia, nazywana na kurpiach malonem, to warzywo, które oprócz walorów estetycznych jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami.
W rolę “masterchefa” wcieliła się twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk demonstrując krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.
W trakcie, gdy zupa bulgotała na ogniu najmłodsi uczestnicy kuchennych warsztatów mogli zwiedzić wystawy prezentowane obecnie w muzeum. Na zakończenie warsztatów można było skosztować pysznej, rozgrzewającej i sycącej jesiennej zupy.