14 stycznia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym uczestniczyło ponad 100 uczniów z województwa mazowieckiego.
Tematem przewodnim była "Energia w żywności i żywieniu". Wśród zagadnień szczegółowych znalazły się m. in: energia, jej formy i obieg w przyrodzie, pokarmy jako źródło energii, żywność niskoenergetyczna, żywność i napoje dla sportowców, technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw, zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka i jego związek z aktywnością fizyczną, metody pomiaru wydatków energetycznych, bilans energii w organizmie i jego zakłócenia, otyłość jako problem społeczny i zdrowotny, diety odchudzające i skuteczność ich stosowania, witaminy, mikro, makroskładniki-rola.
W etapie wojewódzkim - III LO i Ostrołękę reprezentowały dwie uczennice pani Ewy Niewiarowskiej : Karolina Romanik z kl. II D i Daria Bałon z kl. III D. Pierwsza dziesiątka uczniów, a wśród nich Karolina Romanik (7 miejsce) to kandydaci do etapu centralnego, który odbędzie się w Szczecinie już w marcu. Trzymamy kciuki i czekamy na kolejne sukcesy licealistów III LO.
Karolina Romanik - uczennica III LO w Ostrołęce - odnosi kolejne sukcesy na Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu
Zobacz również
Ranking liceów ogólnokształcących: Sprawdź, na których miejscach znalazły się licea z Ostrołęki
89. uczniów z subregionu ostrołęckiego otrzymało stypendia
Przedwakacyjny sukces Manueli (ZDJĘCIA)
W gronie najzdolniejszych (ZDJĘCIA, WIDEO
Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży „Mazowsze 2010” (ZDJĘCIA)
XII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Prawie
Olimpiada "Kurpie- Polska- Unia Europejska" zakończona. Zobacz, kto wygrał
I Olimipiada Gospodarcza
I LO w Ostrołece w ogólnopolskim rankingu szkół ponadgimnazjalnych
Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w Oświęcimiu
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |