Restauracja GaTka SzmaTka w Ostrołęce wznowiła przyjmowanie klientów, mimo obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Obowiązuje jednak reżim sanitarny - trzeba m.in. wypełnić oświadczenie o zrzeczeniu się roszczeń w przypadku zakażenia.
Przedsiębiorcy w całej Polsce, mimo covidowych obostrzeń, otwierają swoje biznesy w obawie przed bankructwem. Narażają się na kary, lecz - jak sami mówią - nie mogą już dłużej czekać. Wczoraj w Ostrołęce jako pierwszy otworzył się pub Elita.
ZOBACZ WIĘCEJ: Pub Elita jednak otwarty! "Każdy może wpaść pożyczyć szklankę"
Deklarację otwarcia złożyła też restauracja z ul. Głowackiego. GaTka SzmaTka zrobiła, jak zapowiadała. Jest otwarte, a dziś ogłoszono zasady. Szefostwo lokalu postawiło na twarde procedury sanitarne. Do restauracji wchodzi się pojedynczo, trzeba zdezynfekować ręce, poddać się badaniu temperatury, a następnie wpełnić ankietę.
Przyjmujemy określoną liczbę gości (nie wypełniamy restauracji po brzegi) więc bardzo prosimy o ewentualne uzbrojenie się w cierpliwość. Gdybyście nie mieli swoich maseczek, to my jesteśmy w ich posiadaniu. Do Waszej dyspozycji są również płyny dezynfekujące a w toalecie dla gości bakteriobójcza suszarka do rąk. #otwieraMY się z ofertą niepełną, ponieważ nie było nas już stać na kompleksowe zatowarowanie. Dostępna jest pizza, makarony i sałatki, także przybywajcie, ale miejcie powyższe na uwadze
- napisano na facebookowym profilu restauracji.
Co jest w ankiecie, którą trzeba wypełnić? Są pytania - m.in. o to, czy ankietowany ma jeden z objawów (gorączka, kaszel, duszność) oraz czy jest pracownikiem zawodów medycznych. "Mam świadomość, że podanie nieprawdy (lub zatajenie prawdy) może narazić inne osoby na poważny rozstrój zdrowia a nawet śmierć)" - napisano na końcu ankiety, pod którą trzeba się podpisać.
Jest też oświadczenie:
"Niniejszym oświadczam, że sytuacja epidemiczna w Polsce jest mi znana (m.in. z mediów), wiem również, że przy obecnym stanie wiedzy i praktyki medycznej żaden podmiot gospodarczy nie ma możliwości zapewnienia mi pełnego bezpieczeństwa, może tylko maksymalnie zminimalizować ryzyko zarażenia stosując procedury reżimu zanitarnego zalecane przez Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego. Mając na uwadze powyższe - oświadczam, że gdyby doszło do zarażenia mnie koronawirusem SARS-CoV-2, nie będę wnosić z tego tytułu żadnych roszczeń (z jakiejkolwiek podstawy prawnej) - niniejszym bezwzględnie ich się zrzekam"
Po czym zaznaczyć można czy rezygnuje się z usługi gastronomicznej, czy też prosi o jej wykonanie. Na koniec - podpis.