eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

ZSP w Kadzidle doposażony w nowoczesny sprzęt dla przyszłych piekarzy [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 6459
zdjecie 6459
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA

Thermomix, piece piekarskie, komputery - w takie m.in. nowoczesne sprzęty został doposażony Zespół Szkół Powiatowych w Kadzidle. To efekt realizowanego w placówce projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”.

W projekcie “Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” brało udział: 21 uczniów Technikum Technologii Żywności i 15 uczniów Technikum Agrobiznesu oraz 2 nauczycieli z Zespołu Szkół Powiatowych w Kadzidle.

Uczniowie biorący udział w projekcie uczestniczyli w szkoleniach zawodowych”Projektowanie terenów zielonych”, „Obsługa kas fiskalnych” oraz „Techniki sprzedaży”, które przeprowadzone zostały przez Instytut Badawczo-Szkoleniowy w Olsztynie. Młodzież odbyła także staż zawodowy w gospodarstwach rolnych w wymiarze 150 godzin.

Uczniowie Technikum Technologii Żywności uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Zdrowo nie znaczy nudnie”, które przeprowadzone zostało przez Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce. Młodzież wzięła udział w lekcjach prowadzonych przez nauczyciela biorącego udział w innowacji Annę Obirek:

  • „Naturalna słodycz – czym zastąpić cukier w codziennej diecie”,
  • „Dla każdego coś innego – piramida zdrowego odżywiania dla osób w różnym wieku”
  • „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”;
  • „Zasady układania jadłospisów w wybranych jednostkach chorobowych”’
  • „Dieta niskokaloryczna – jak bezpiecznie ja stosować?”.

Ta grupa uczniów również odbyła staż zawodowy u pracodawców (sklepy, piekarnie, restauracje, bary) – 150 godzin.

Nauczyciele Anna Obirek i Monika Zabielska uczestniczyli w szkoleniu „Choroba a żywienie – ważny aspekt poprawiający komfort życia”, które przeprowadzone zostało przez Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce. Ponadto Anna Obirek uczestniczyła w następujących kursach on-line, realizowanych w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej:

  • Profilaktyka wypalenia zawodowego – 30 godz.
  • Psychologia pozytywna w edukacji – 30 godz.
  • Automotywacja i sztuka wyznaczania celów – 24 godz.
  • Rozwój osobisty – 24 godz.
  • Zarządzanie stresem – 18 godz.

Dyrektor ZSP w Kadzidle Ewa Dobkowska-Duszak uczestniczyła w kursie on-line, realizowanym w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej pod nazwą “Zarządzanie zespołem pracowniczym” – 30 godz.

W związku z realizacją projektu placówka została wyposażona w: sprzęt komputerowy, piece piekarskie, komory rozrostu, miksery planetarne, thermomix, wagi kuchenne, analizatory składu ciała (oraz drobny sprzęt piekarski)

Źródło:
Źródło

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×