Thermomix, piece piekarskie, komputery - w takie m.in. nowoczesne sprzęty został doposażony Zespół Szkół Powiatowych w Kadzidle. To efekt realizowanego w placówce projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”.
W projekcie “Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” brało udział: 21 uczniów Technikum Technologii Żywności i 15 uczniów Technikum Agrobiznesu oraz 2 nauczycieli z Zespołu Szkół Powiatowych w Kadzidle.
Uczniowie biorący udział w projekcie uczestniczyli w szkoleniach zawodowych”Projektowanie terenów zielonych”, „Obsługa kas fiskalnych” oraz „Techniki sprzedaży”, które przeprowadzone zostały przez Instytut Badawczo-Szkoleniowy w Olsztynie. Młodzież odbyła także staż zawodowy w gospodarstwach rolnych w wymiarze 150 godzin.
Uczniowie Technikum Technologii Żywności uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Zdrowo nie znaczy nudnie”, które przeprowadzone zostało przez Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce. Młodzież wzięła udział w lekcjach prowadzonych przez nauczyciela biorącego udział w innowacji Annę Obirek:
- „Naturalna słodycz – czym zastąpić cukier w codziennej diecie”,
- „Dla każdego coś innego – piramida zdrowego odżywiania dla osób w różnym wieku”
- „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”;
- „Zasady układania jadłospisów w wybranych jednostkach chorobowych”’
- „Dieta niskokaloryczna – jak bezpiecznie ja stosować?”.
Ta grupa uczniów również odbyła staż zawodowy u pracodawców (sklepy, piekarnie, restauracje, bary) – 150 godzin.
Nauczyciele Anna Obirek i Monika Zabielska uczestniczyli w szkoleniu „Choroba a żywienie – ważny aspekt poprawiający komfort życia”, które przeprowadzone zostało przez Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce. Ponadto Anna Obirek uczestniczyła w następujących kursach on-line, realizowanych w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej:
- Profilaktyka wypalenia zawodowego – 30 godz.
- Psychologia pozytywna w edukacji – 30 godz.
- Automotywacja i sztuka wyznaczania celów – 24 godz.
- Rozwój osobisty – 24 godz.
- Zarządzanie stresem – 18 godz.
Dyrektor ZSP w Kadzidle Ewa Dobkowska-Duszak uczestniczyła w kursie on-line, realizowanym w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej pod nazwą “Zarządzanie zespołem pracowniczym” – 30 godz.
W związku z realizacją projektu placówka została wyposażona w: sprzęt komputerowy, piece piekarskie, komory rozrostu, miksery planetarne, thermomix, wagi kuchenne, analizatory składu ciała (oraz drobny sprzęt piekarski)