eOstroleka.pl
Region,

Znamy zwycięzców konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

REKLAMA
fot. mazovia.pl/Grzegorz Żakfot. mazovia.pl/Grzegorz Żak
REKLAMA
Lubię to1

Za nami wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W jubileuszowej edycji konkursu uczestniczyli producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła. Jak co roku finał regionalny został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

W kategorii Produkt wpłynęło 35 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 4 drużyny. Ostatecznie komisje w obu kategoriach miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się głęboką tradycją zakorzenioną w kulturze regionu i podzielone były na kategorie:

  •     produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
  •     produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
  •     napój regionalny;
  •     inny produkt regionalny;
  •     część gastronomiczna.

Spośród dostarczonych komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień.

Produkty zwycięskie to:

  •     kiełbasa swojska z Karniewa (pow. makowski) z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
  •     żółty ser Gąsiorowski od Joanny Dyga z Białej Tynki (pow. legionowski)
  •     mleko w proszku z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach,
  •     miód nektarowo-spadziowy od Bogny Kijewskiej-Milewskiej z Pasieki Miodomilowy Las,
  •     powidła śliwkowe z miodem od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  •     sos pomidorowy słodko-kwaśny od Anny Goliszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „U Ani",
  •     olej konopny tłoczony na zimno od Krzysztofa Kowalskiego z Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „KOWALSKI",
  •     tort owocowy od Jadwigi Wołynik,
  •     Napój Bazyliada z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach (pow. łosicki),
  •     miód pitny „Trójnik Urzecki" od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  •     ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w Kapuście z firmy Zając w Kapuście A.M. Brońka Wyrób Ciasta Drożdżowego.

 

Wyróżnienia w kategorii produktowej zdobyły:

  •     pasztet indyczy od Małgorzaty Kwiatkowskiej,
  •     twarożek Pogorzelski od Agnieszki Piętki – Swojskie wyroby mleczne,
  •     miód nawłociowy od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka",
  •     ocet z dzikich jabłek i owoców róży od Grzegorza Paczewskiego,
  •     syrop buraczany z Iłowa od Andrzeja Ciołkowskiego i Tomasza Ciołkowskiego,
  •     nalewka Sekretna malwa od Haliny Nałęcz,
  •     Sodziaki od Teresy Krzyczkowskiej,
  •     Koza prostyńska od Marty Deniszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „Kozie Sioło" w Prostyni.

 

Gastronomia

W kategorii gastronomia zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, które przygotowało Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie. II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Cząstkowie Polskim za Czosnowski barszcz z królika oraz Królewski comber. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku za Barszcz szczawiowy z jajkiem od zielononóżki i kleksem kwaśnej śmietany oraz Kotleciki gryczane na marchewce z chrzanem sosem grzybowym podlane.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyło: Koło Gospodyń Wiejskich Pogorzelanki za Pyzę pogorzelską z buraczki na zimno z jabłkiem.

Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2021”:

  •     w kategorii produktowej: Salceson czosnkowy z Karniewa, Kwas z buraków czerwonych, Smalec ze Świni Złotnicka Biała, Miód pitny „Trójniak Urzecki";
  •     w kategorii gastronomia: Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie.

 

 

REKLAMA

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 31 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6
dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13
dk14 dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20
dk21 dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27
dk28 dk29 dk30  1  2  3  4

Szanowny internauto,

prosimy o zapoznanie się z treścią i wyrażenie zgody:

Zgadzam się na przechowywanie w moim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach analizy moich zachowań w niniejszym Serwisie moich danych osobowych, zapisywanych w tych plikach, pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania z Serwisu przez JML Sp. z o.o., z siedzibą w Ostrołęce przy ul. Nasypowa 7 oraz jego Zaufanych partnerów. Więcej informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych znajdą Państwo w naszej Polityce Prywatności. Zgoda na przetwarzanie danych w ww. celu może być w każdej chwili cofnięta poprzez link umieszczony w Polityce Prywatności.

Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych zawartych w plikach cookie w ww. celu, jest zgoda użytkownika na przetwarzanie danych osobowych wyrażona poprzez zaznaczanie powyższego okienka (art. 6 ust. 1 lit. a pltk).

Użytkownikom przysługują następujące prawa: prawo żądania dostępu do swoich danych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Więcej informacji na temat przetwarzania Państwa danych osobowych, w tym przysługujących Państwu uprawnień, znajdziecie Państwo w naszej Polityce Prywatności.

×