Przedstawiciele Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” w ostatnich dwóch miesiącach byli obecni na „POLAGRA FOOD”, „ANUGA FOOD” i „World Food Ukraine”. Obecność na targach w Kijowie związana była z uzyskaniem zezwolenia firmy na sprzedaż na tamtejszy rynek.
Najważniejsze wydarzenia w branży spożywczej w Europie Środkowej przyciągnęły łącznie ponad 200 000 zwiedzających. Przedsiębiorstwo z woj. mazowieckiego zaprezentowało na nich sztandarowe produkty takie jak parówki „Paryżanki” i wyroby z linii „Spiżarnia Dębowa” oraz nowości z asortymentu.
- Udział w targach to duża szansa dla firmy i możliwość zaznaczenia jej obecności na rynkach zagranicznych, szczególnie na tych, gdzie dostępne są nasze markowe specjały – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Nawiązujemy znajomości z potencjalnymi kontrahentami, wymieniamy doświadczenia i poznajemy nowe trendy na rynkach eksportowych. Pod tym względem na szczególne uznanie zasługują targi „ANUGA FOOD”, w których udział wzięło ponad 150 000 gości i wystawców ze 180 krajów. Na wystawie w Kolonii wystąpiliśmy po raz pierwszy. Na stoisku z polską żywnością zaprezentowaliśmy nowości ZM Pekpol, m.in.: parówki „Paryżanki”, „Golonkę pieczoną”, „Kabanosy ze spiżarni” i produkty z linii „Spiżarnia Dębowa” tj. „Kiełbasę Myśliwską”, „Kiełbasę jałowcową” i „Kiełbasę podwawelską oryginalną” – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Targi to również okazja, aby poddać wyroby ocenie specjalistów branży. Produkty ZM Pekpol zostały uhonorowane m.in. Złotymi Medalami Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra 2013. Sąd Konkursowy targów pod przewodnictwem prof. dr hab. Erwina Wąsowicza docenił „Golonkę pieczoną” i „Kiełbasę podwawelską oryginalną” ZM Pekpol.
Obecnie za granicę trafia 10 proc. wyrobów ZM Pekpol. Specjały firmy z Ostrołęki dostępne są m.in. na Łotwie, w Estonii, Niemczech, Czechach oraz na Litwie i Węgrzech. W planach firmy na kolejne dwa lata jest zwiększenie udziału eksportu do 20 proc. W polu zainteresowań spółki jest też rynek francuski.
Targi „POLAGRA FOOD 2013” odbyły się w dniach 23-26 września w Poznaniu, „ANUGA FOOD 2013” w dniach 05-09 października w Kolonii, natomiast „World Food Ukraine 2013” w okresie od 30 października do 1 listopada w Kijowie.
ZM Pekpol na największych targach w Europie Środkowej
Zobacz również
Dzięki zmianom w prawie tony żywności zaczęły trafiać do ubogich [WIDEO]
Rosjanie kontrolują polskie zakłady mięsne i mleczarskie [WIDEO]
Gmina Czerwin: Pokaz sprzętu ziarna kukurydzy [PROGRAM]
W Polsce brakuje wsparcia dla dużych inwestorów, którzy realizują wiele projektów [WIDEO]
Dyskonty pogrążają branżę spirytusową [WIDEO]
Zdrowa żywność w E.Leclerc Ostrołeka
Certyfikaty „Doceń polskie” dla produktów firmy „U Tereski”
Świąteczna Zbiórka Żywności: Wolontariusze przygotowali ponad 1000 paczek [VIDEO, ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |