Monika i Grzegorz Czeleniowie z Łęgu Starościńskiego pełnili zaszczytną funkcję powiatowych starostów dożynkowych podczas Wojewódzkich Dożynek, które odbyły się 8 września w Ciechanowie. Tym samym reprezentowali Powiat Ostrołęcki na wojewódzkim święcie plonów.
Wieniec dożynkowy w kształcie krzyża, wyłącznie z naturalnych składników (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, siemienia, sezamu, kaszy gryczanej, maku, pestek dyni, czerwonej fasoli oraz kwiatów) został wykonany przez mieszkańców sołectwa Łęg Starościński - Walery oraz Kółko Rolnicze nad Rozogą w Łęgu Starościńskim: Katarzynę Majewską, Ewę Lemańską, Agnieszkę Szczubełek, Renatę Młynarczyk, Monika Czeleń, Grzegorza Czeleń, Elżbietę Kozłowską, Kacpra Czeleń, Celinę Kruczyk, Wiolettę Kruczyk i Teresę Czeleń.
Chleb dożynkowy, który delegacja zabrała na dożynki został wypieczony w Piekarni i Cukierni AGU$ Marcina Bardyszewskiego w Łęgu Przedmiejskim.
Wśród delegacji z Powiatu Ostrołęckiego nie zabrakło starosty Stanisława Kubła wraz z pracownikami wydziału bezpieczeństwa i rolnictwa w Starostwie Powiatowym. Obecni byli także burmistrz Myszyńca Elżbieta Abramczyk, wójt gm. Czarnia Marek Piórkowski oraz radny powiatu Tadeusz Lipka.
- Dożynki to najważniejsze święto na mazowieckiej wsi. W tym roku spotkaliśmy się w Ciechanowie, by wspólnie podziękować rolnikom za ich wytrwałość i ciężką pracę – mówił ze sceny marszałek Adam Struzik do uczestników mazowieckiego święta plonów.
Barwny korowód z wieńcami poprowadziła Miejska Orkiestra Dęta OSP Ciechanów i OSP Sochocin wraz z Ludowym Zespołem Artystycznym „Ciechanów”. Symboliczny bochenek chleba, wypieczony z mąki z tegorocznych zbóż, przekazali na ręce marszałka Adama Struzika, prezydenta Ciechanowa Krzysztofa Kosińskiego oraz starosty ciechanowskiego Joanny Potockiej-Rak, starosta i starościna dożynkowi. W tym roku byli to Teresa Kosobudzka z Wiksina (gm. Grudusk) i Janusz Lazarski z Rydzewa (gm. Ciechanów). Marszałek, prezydent miasta i starosta powiatu podzielili się nim z uczestnikami święta plonów.
Nie zabrakło podczas imprezy degustacji produktów regionalnych. Na stoiskach regionalnych producentów, w tym laureatów wojewódzkich konkursów i członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, czekały miody, pieczywo, oleje, ale też tradycyjne konfitury i syropy, owoce, warzywne salsy i ketchupy.
Na najmłodszych uczestników dożynek przygotowano także wiele atrakcji. Były dmuchańce, słodkie smakołyki, a także przygotowane przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych w Warszawie gry plenerowe – „Mazopolis”, „Pociąg do Europy”, bańki mydlane, puzzle oraz gra przypominająca formułą 1 z 10 – „Z Mazowsza do Europy”.
Do późnego wieczora uczestnicy dożynek bawili się przy koncertach Varius Manx i Anii Dąbrowskiej.
źródło: Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
Wojewódzkie dożynki w Ciechanowie z ostrołęckim akcentem [ZDJĘCIA]
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Niedziela Kadzidlańska. Dożynki, Turniej Wsi i koncerty [ZDJĘCIA, WIDEO]
Święto plonów i IX Zajazd Szlachecki w Troszynie [ZDJĘCIA]
Dożynki w Olszewie-Borkach: Gala disco polo i konkursy [WIDEO, ZDJĘCIA]
Dożynkowe wieńce z gminy Lelis. Znamy wyniki konkursu [ZDJĘCIA]
Dożynki na Kurpiach – co działo się w Lelisie? [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |