Za nami 20. jubileuszowa edycja konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”. W Goworowie wybrano najlepsze dania główne, ciasta, sałatki i napoje alkoholowe.
W konkursie zorganizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie udział wzięli Seniorzy (kobiety od lat 55, mężczyźni od lat 60) z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu musieli przygotować jedną potrawę charakterystyczną dla regionu Mazowsze. Z okazji jubileuszu przygotowano pyszny, okazały tort.
Wyniki konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)
- Karkówka pieczona, Jerzy Kwiatkowski
- Boczek wędzony, Stanisław Kołodziejczyk
- Kasza gryczana z indykiem i grzybami, Anna Kwiatkowska
Ciasta i desery (zgłoszono 18 ciast)
- Sernik, Teresa Biedrzycka
- Jabłecznik, Danuta Kapuścińska
- Rolada bezowa, Małgorzata Jasińska
Sałatki i surówki
- Sałatka z cukinii na zimę, Barbara Drabot
- Śledzie pod pierzynką warzywną, Danuta Gołasiewicz
- Surówka z młodej kapusty, Bożena Mierzejewska
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy (zgłoszono 13 napoi alkoholowych)
- Cytrynówka Zofii
- Nalewka z mięty, Teresa Choromańska
- Wino sosnowe, Wiesława Mierzejewska