W Zakładach Mięsnych Pekpol Ostrołęka przeprowadzono wyjątkowy eksperyment. Chciano odtworzyć kiełbasę według receptur z lat 70. XX wieku. Jednak, jak informuje prezes Pekpolu Tomasz Łączyński w rozmowie z Portalem Spożywczym, "wyroby produkowane według starych receptur przegrały konkurencję z nowymi".
Tomasz Łączyński opowiadał Portalowi Spożywczemu, jak wyglądał eksperyment z kiełbasą.
Chcieliśmy zrobić produkty branżowe z lat 60-70: kiełbasę krakowską, polędwicę itp. Kilkanaście zakładów otrzymało te same receptury. Co się okazało? Każdy przywiózł inne produkty! Dopiero za trzecim razem udało się doprowadzić do tego, że były one porównywalne i trzymały ten sam standard
- mówił.
Następnie kiełbasy zostały podane do oceny studentom SGGW, którzy mieli je porównać z produktami obecnie funkcjonującymi na rynku. Okazało się, że produkty tradycyjne przegrały. Widocznie młodzież jest bardziej przyzwyczajona do współczesnych smaków
- podsumował.