Przyszła jesień a z nią sezon grzybowy. Co roku na Mazowszu kilkaset osób zatruwa się, jedząc nieznane grzyby. By uniknąć takich sytuacji o pomoc można poprosić chociażby w ostrołęckim sanepidzie, gdzie wykwalifikowani pracownicy pomogą zidentyfikować zebrane okazy.
- Są u nas grzyboznawcy - powiedziano nam w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej. - Jeżeli ktoś się zgłosi w godzinach pracy to oczywiście zostanie mu udzielona pomoc.
Wielu mieszkańców nie wie o takiej możliwości, często korzystają ze starych metod, które nie dają wiarygodnych wyników. Do takich zaliczyć można chociażby: zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak.
- Nie wiedziałem, że jest taka możliwość - powiedział nam Józef Koziatek z Ostrołęki. - Nie warto ryzykować zatrucia jeżeli jest ktoś, kto może rozwiać nasze wątpliwości. Na pewno skorzystam z tej możliwości - dodaje.
Jednak pracownik stacji sanitarno epidemiologicznej nie zastąpi nam zdrowego rozsądku. Jeżeli nie jest się pewnym trzeba zbierać wyłącznie grzyby wrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode okazy, są przyczyną wielu pomyłek. Ogólna zasada mówi, że należy zbierać grzyby rurkowate, do których należą borowik, koźlarze, podgrzybki czy maślaki, a wystrzegać się blaszkowatych.
Powiatowa stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Ostrołęce jest czynna od poniedziałku do piątku w godz: 7:45 - 15:20.
J. Pych
Uwaga na trujące grzyby: Masz wątpliwości, skontaktuj się z sanepidem
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |