Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega konsumentów przed możliwym zagrożeniem dla zdrowia związanym ze spożyciem jaj z konkretnej partii produkcyjnej. W przeprowadzonych badaniach laboratoryjnych wykryto obecność bakterii Salmonella w jednej z pięciu przebadanych próbek.
Wykrycie obecności bakterii Salmonella na powierzchni skorupek jaj
Wykryte skażenie dotyczy produktu "10 Świeżych jaj" wyprodukowanego przez Zakład Pakowania Jaj A.A. Kałużni we Wschowie. Konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na następujące oznaczenia:
- Numer partii: A3PL08121309
- Termin przydatności do spożycia: 15.02.2025
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych - informuje GIS.
Salmonella to bakteria mogąca wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Szczególnie niebezpieczne jest spożycie produktów zawierających tę bakterię bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Inspekcja Sanitarna stanowczo odradza spożywanie jaj z wymienionej partii. Konsumenci, którzy zakupili produkt o wskazanych wyżej oznaczeniach, nie powinni go spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po konsumpcji tych jaj, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.