Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ostrołęce przeprowadza kontrole związane z przestrzeganiem przepisów dotyczących epidemii koronawirusa. Na 43 kontrole, w dwóch przypadkach wszczęto procedurę zmierzającą do ukarania.
Przedsiębiorcy w całej Polsce rozpoczęli niedawno akcję otwierania swoich biznesów, mimo obowiązujących obostrzeń. Niektóre restauracje czy puby rozpoczęły funkcjonowanie i nie inaczej było także w Ostrołęce, gdzie otworzyło się kilka lokali. Ich właściciele musieli liczyć się z wizytą sanepidu i policji.
Wyniki kontroli
Wyniki kontroli przeprowadzonych przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne województwa mazowieckiego od początku tego roku (po wprowadzeniu już dodatkowych obostrzeń) wskazują w większości na przestrzeganie obostrzeń przez mazowieckich przedsiębiorców.
- W okresie od 01-24.01.2021 r. w samej branży gastronomicznej przeprowadzono łącznie 602 kontrole mające na celu weryfikację przestrzegania określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z Covid-19. Kontrole zostały przeprowadzone samodzielnie przez przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej bądź z udziałem funkcjonariuszy Policji. Jedynie w przypadku 7 przedsiębiorców zaobserwowano łamanie obostrzeń i wszczęto postępowania administracyjne w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej. Niezależnie od tego w 6 obiektach nałożono 7 grzywien w drodze mandatów karnych za uchybienia sanitarno-higieniczne - poinformował mazowiecki sanepid.
Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ostrołęce w okresie od 01-24.01.2021 przeprowadziła łącznie 43 kontrole (hotele, galerie handlowe, kluby fitness, gastronomia i inne.)
W obiektach branży gastronomicznej w dwóch przypadkach stwierdzono łamanie obostrzeń i wszczęto postępowanie administracyjne w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej
- dowiadujemy się.
Rzodkiewicz: Wytrwajmy!
- Rozumiemy ogromną determinację i niejednokrotnie rozpacz przedsiębiorców wynikające z utrzymujących się obostrzeń i zakazów uruchomienia działalności – mówi dr n. med. Przemysław Rzodkiewicz, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. – Trzeba jednak zrozumieć, że wprowadzone ograniczenia pomagają zahamować rozprzestrzenianie się wirusa. Naszym celem nie jest karanie i nękanie przedsiębiorców grzywnami czy mandatami. Jako Inspekcja Sanitarna stoimy jednak na straży zdrowia publicznego obywateli i w przypadku, gdy dochodzi do łamania przepisów dotyczących ograniczenia epidemii, musimy podejmować zdecydowane działania zgodne z procedurami opisanymi w przepisach prawa. W tym miejscu pragnę podziękować przedsiębiorcom i mieszkańcom Mazowsza za dotychczasowe wysiłki w okazaniu zrozumienia działań, jakie prowadzą powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne. Apeluję również: wytrwajmy! Dla nas wszystkich! Dla naszego zdrowia! - dodaje Rzodkiewicz.