eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Tradycyjne kiszenie kapusty w Dylewie [ZDJĘCIA]

REKLAMA
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA

O tym, jak dawniej na Kurpiach przygotowywano kapustę na zimę, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów pod nazwą „Kurpiowskie Kiszenie Kapusty” odbywającego się w Dylewie.

W przedsięwzięciu, które odbyło się 17 października w Remizie Strażackiej w Dylewie uczestniczyli starosta ostrołęcki Stanisław Kubeł oraz wicestarosta Krzysztof Parzychowski. Współorganizatorem warsztatów był powiat ostrołęcki.

W trakcie imprezy przedstawiono starą kurpiowską tradycję kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce. Przeprowadzono konkurs na najcieniej zszatkowaną kapustę. Imprezie towarzyszyły warsztaty ręcznego ubijania masła oraz wypieku „fafernuchów” (kurpiowskie ciasteczka).

Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce, WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.

REKLAMA
Kalendarz imprez
kwiecień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 31 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6
dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13
 14  15 dk16  17  18  19  20
 21  22 dk23  24  25 dk26 dk27
 28  29 dk30  1  2  3  4
×