O tym, jak dawniej na Kurpiach przygotowywano kapustę na zimę, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów pod nazwą „Kurpiowskie Kiszenie Kapusty” odbywającego się w Dylewie.
W przedsięwzięciu, które odbyło się 17 października w Remizie Strażackiej w Dylewie uczestniczyli starosta ostrołęcki Stanisław Kubeł oraz wicestarosta Krzysztof Parzychowski. Współorganizatorem warsztatów był powiat ostrołęcki.
W trakcie imprezy przedstawiono starą kurpiowską tradycję kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce. Przeprowadzono konkurs na najcieniej zszatkowaną kapustę. Imprezie towarzyszyły warsztaty ręcznego ubijania masła oraz wypieku „fafernuchów” (kurpiowskie ciasteczka).
Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce, WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.
Tradycyjne kiszenie kapusty w Dylewie [ZDJĘCIA]
Zobacz również
Niedziela z Rodziną w Klubie Lokator
Wernisaż wystawy fotografii Olgi Świąteckiej i Moniki Redzisz [ZDJĘCIA]
Druga edycja Targów Ślubnych "Love" [ZDJĘCIA]
Archipelag Skarbów w Zespole Szkół nr 4 [ZDJĘCIA]
Festiwal literacki "Kupiszewiada" rozpoczęty [ZDJĘCIA]
Weekend seniora z kulturą. Zobacz zniżki
Szósty InQbator przeszedł do historii [ZDJĘCIA]
Kompozycje Edwarda Czernego zabrzmią podczas pikniku w Parku Miejskim
Brakuje miejsc na warsztatach dla osób niepełnosprawnych
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |