W 2019 roku ostrołęcki "Tani Bar" przygotował ponad 100 tysięcy posiłków dla osób potrzebujących. To dane z najnowszego raportu o stanie miasta Ostrołęki.
„Tani Bar” prowadzi swoją działalność od 1994 roku. Podstawowym celem funkcjonowania placówki jest zaspokajanie potrzeb w zakresie dożywiania osób i rodzin, które nie mogą lub nie mają możliwości samodzielnego przygotowania posiłku lub nie pozwala im na to np. wiek, stan zdrowia, trudna sytuacja materialno-bytowa.
Odbiorcami pomocy w formie gorącego posiłku są głównie osoby ubogie, niepełnosprawne, starsze, chore, bezdomne oraz uczestnicy Dziennego Domu „Senior+” i środowiskowych domów samopomocy przy ul. Farnej, Starosty Kosa, Sikorskiego.
W 2019 roku „Tani Bar” przygotował 105 570 posiłków, w tym 53 039 posiłków dla klientów pomocy społecznej z 329 rodzin dla 365 osób. W celu pozyskania środków na funkcjonowanie Taniego Baru prowadzona jest również sprzedaż obiadów dla osób lub firm z zewnątrz na zasadach wolnorynkowych. Kwota uzyskana z ich sprzedaży w 2019 r. wyniosła 157 873 zł.
Dane pochodzą z raportu o stanie miasta Ostrołęki za 2019 rok.