Kurp Burger to bez wątpienia jeden z najciekawszych konkursów kulinarnych w naszym regionie. Tym razem uczestnicy zmierzyli się z wyzwaniem stworzenia autorskiej wizji burgera w wersji wegetariańskiej.
W ramach konkursu odbyły się warsztaty live cooking prowadzone przez ekspertkę kuchni wegetariańskiej - Katarzynę Gubałę. Podczas warsztatów uczestnicy mogli poznać właściwości jadalnych chwastów najczęściej występujących na Kurpiach, a także dowiedzieć się, jak wykorzystać je w zdrowej kuchni. Warsztaty były doskonałą okazją do spróbowania czegoś nowego i zaskakującego w kuchni, a także do poznania bogactwa lokalnych roślin i ich dobroczynnych właściwości.
Tuż przed warsztatami jury, w którego składzie znalazła się m.in. Katarzyna Gubała, oceniało burgery pod kątem m.in. smaku, wyglądu, oryginalności i wykorzystania tradycyjnych kurpiowskich składników. Na koniec wszyscy uczestnicy mogli spróbować pysznych konkursowych burgerów.
Najlepsze wege burgery według jurorów
1. miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Kamiance za ''Zielonego grzybo –burgera'',
2. miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Gnatach za ''Burgera z kaszy jaglanej i marchewki'',
3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Durlasionki za ''Burgera durlasiaka'',
3. miejsce – Stowarzyszenie Babeczki z Lelisa za ''Wariacje w pokrzywach''.
Wyróżnienia:
- Stowarzyszenie Sami swoi z Białobieli
- Karolina Chełstowska, Aleksandra Gemza, Oliwia Stepnowska, Roksana Mydło
- Aleksander Tarcicki.
IV Edycja Kurp Burgera była prawdziwym świętem kulinarnym, które pokazało, że kuchnia wegetariańska może być smaczna, oryginalna i zdrowa.