Regionalne Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu i Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zapraszają na sympozjum naukowe „Kurpie Zielone – kulinaria i tradycje regionu”. Odbędzie się ono 25 sierpnia br. w sali widowiskowej RCKK w Myszyńcu.
- Burmistrz Myszyńca Bogdan Glinka – oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników, temat konferencji: „Informacja o strategicznym rozwoju Miasta i Gminy Myszyniec z uwzględnieniem XXV-lecia odzyskania praw miejskich Myszyńca”
- Dyrektor RCKK w Myszyńcu Zdzisław Ścibek – „Instytucjonalne i społeczne wsparcie utrwalania tradycji i rozwoju dziedzictwa kulturowego"
- Ks dr Zbigniew Jaroszewski – „Rola Kościoła w zachowaniu tożsamości przez wieki i w ostatnim stuleciu”
- Prof.dr hab. Franciszek Midura – „Tradycje Kurpi Zielonych atrakcją turystyczną Mazowsza i Podlasia"
- Dr Aleksy Chmiel - „Dziedzictwo kulinarne Kuchni Mazowieckiej w latach 1918- 1939”
- Prof. dr hab. J. Grochowicz – „Walory współczesnej Kuchni Kurpi Zielonych i imprezy z nią związane, jako atrakcyjny produkt turystyczny”.