Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Ostrołęce mogą jeść świeże polskie jabłka. Szkoła przystąpiła do mechanizmu Agencji Rynku Rolnego i Komisji Europejskiej „Tymczasowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców”.
Celem mechanizmu jest skuteczne i ukierunkowane przekazanie środków wsparcia dla producentów owoców i warzyw, którzy wyprodukowane przez siebie określone produkty poddadzą operacji niezbierania plonów lub przekażą na bezpłatną dystrybucję.
W styczniu 2015 r. szkoła została wpisana do rejestru uznanych organizacji charytatywnych, jako jednostka, która może bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa. W miarę zapotrzebowania polscy sadownicy przywożą jabłka. Dzięki tej akcji szkoła wspiera krajowych producentów warzyw i owoców po wprowadzeniu rosyjskiego embarga oraz kształtuje świadomość zdrowego odżywiania.
Jabłko to wszechstronny owoc. Korzystnie wpływający zarówno na naszą sylwetkę jak i zdrowie. Jeżeli zatem dewiza „żyj zdrowo” towarzyszy nam każdego dnia, to w naszym menu nie powinno zabraknąć jabłek.
Świeże polskie jabłka w ZSZ 2 w ramach wsparcia producentów owoców

Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
31 | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
1 | 2 | 3 | 4 |