Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Ostrołęce mogą jeść świeże polskie jabłka. Szkoła przystąpiła do mechanizmu Agencji Rynku Rolnego i Komisji Europejskiej „Tymczasowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców”.
Celem mechanizmu jest skuteczne i ukierunkowane przekazanie środków wsparcia dla producentów owoców i warzyw, którzy wyprodukowane przez siebie określone produkty poddadzą operacji niezbierania plonów lub przekażą na bezpłatną dystrybucję.
W styczniu 2015 r. szkoła została wpisana do rejestru uznanych organizacji charytatywnych, jako jednostka, która może bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa. W miarę zapotrzebowania polscy sadownicy przywożą jabłka. Dzięki tej akcji szkoła wspiera krajowych producentów warzyw i owoców po wprowadzeniu rosyjskiego embarga oraz kształtuje świadomość zdrowego odżywiania.
Jabłko to wszechstronny owoc. Korzystnie wpływający zarówno na naszą sylwetkę jak i zdrowie. Jeżeli zatem dewiza „żyj zdrowo” towarzyszy nam każdego dnia, to w naszym menu nie powinno zabraknąć jabłek.
Świeże polskie jabłka w ZSZ 2 w ramach wsparcia producentów owoców
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |