W miejscowości Golanka, w samym sercu Kurpiowszczyzny odbyła się kolejna edycja regionalnego Święta Fafernucha. Podczas uroczystości panie z Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały tradycyjny wypiek przysmaków kurpiowskich.
Święto Fafernucha odbyło się w minioną sobotę w miejscowości Golanka. Do przygotowania przysmaku jak zwykle zaangażowano zaproszonych gości, którzy dzielnie zagniatali ciasto, według wskazówek gospodyń. Organizację imprezy wsparł samorząd powiatu ostrołęckiego.
Fafernuchy są to kurpiowskie ciastka, które były pieczone przeważnie na Nowy Rok i Trzech Króli. Cięto je nożem z kawałków ciasta z marchwią, do którego dodawano pieprz mielony i miód. Młodzież nosiła fafernuchy w kieszeniach i grała ze sobą w grę: „cet” i „lich”. Gra polegała na zgadywaniu, czy w garści kolegi lub koleżanki jest fafernuchów na „cet”, czyli do pary czy na „lich” - nie do pary. Starsi Kurpie w fafernuchy nie grali, bo by na pewno resztę zębów sobie nimi połamali.
Święto fafernucha w Golance [ZDJĘCIA]
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |