Starodawnym zwyczajem było święcenie pokarmów na stół wielkanocny. Tradycja przetrwała do dziś i w Wielką Sobotę tłumy wiernych z koszyczkami zmierzają do kościoła.
Święcenie pokarmów w Polsce pojawiło się już w XV wieku. Początkowo święcono wyłącznie baranka, obecnie każdy z pokarmów ma swoją symbolikę. Kapłani zachęcają co roku, by przygotowywać wielkanocny koszyczek zgodnie z tradycją i nie przyozdabiać go "znakami nowoczesności".
Sama tradycja spożywania wielkanocnego posiłku sprawiała również, że składano dziękczynienie Panu Bogu, jedząc dary, które od niego pochodzą. Specyfika błogosławieństwa pokarmów polega na tym, że przeprowadzane jest ono na pamiątkę zmartwychwstania Chrystusa. Pokarmy mają wymiar symboliczny. Zwykle znajduje się baranek wielkanocny, który jest ważnym symbolem chrześcijańskim i oznacza Chrystusa. Mięso, wędliny są na pamiątkę potraw, które były spożywane w czasie paschy. Są też jajka, jako symbol zakorzeniony w historii ludzkości, kultury - jako znak nowego życia. I chleb, bardzo ważny symbol i podstawowy pokarm ludzki.
Do koszyczka często trafia też chrzan jako symbol ziół (w innym znaczeniu - wyciska łzy, przypomina gorycz i ból męki Chrystusa), ale też i sól - jako to, co zapewnia trwałość życia.
Poświęconych pokarmów nie można wyjmować z koszyka do czasu śniadania. Wielkanocne śniadanie powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji. Ze śniadaniem związanych jest również wiele ciekawych zwyczajów: jak na przykład to, że "święcone trzeba całe zjeść", żeby w domu niczego nie zabrakło.
Wielkanoc 2022. Święcenie pokarmów w ostrołęckich parafiach
W ostrołęckich parafiach święcenie pokarmów odbywało się od wczesnych godzin porannych, najczęściej w półgodzinnych odstępach. Towarzyszyła mu krótka modlitwa, kapłani skadali też swoim parafianom śwąteczne życzenia.