Za nami kolejna edycja konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”. W Lipiance wybrano najlepsze dania główne i ciasta. W tym roku rywalizowano w parach składających się z juniora i seniora. Komisja oceniła łącznie 48 potraw.
Do konkursy przystąpiły drużyny z gmni Olszewo-Boreki, Rzekuń, Lelis, Czerwin, Różan, Goworowo i z Ostrołęki. Podczas oceny potraw komisja zwracała uwagę na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, dobór składników, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, wygląd i aranżację.
W oczekiwaniu na wyniki uczestnicy konkursu obejrzeli program artystyczny przygotowany przez Stowarzyszenie Aktywnych Pań w Załuziu.
Wyniki konkursu "Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów"
Kategoria ciasta i desery
Senior
- Celina Garwarska - sernik i żurawiną
- Krystyna Kapuścińska - cynamonowe ślimaczki
- Jadwiga Pietras - szarlotka
Wyróżnienie: Barbara Opęchowska z - ciasto marchewkowe
Junior
- Jolanta Szewczyk - sernik
- Joanna Pietras - szarlotka
- Justyna Karczewska - beza z bitą śmietaną
Wyróżnienie: Marta Zgorzelska - cynamonowe ślimaki
Kategoria dnia główne, zupy i przystawki
Senior
- Marianna Dziełak - karkówka
- Teresa Pszczółkowska - pasztet z sarniny
- Janina Kuśmierczyk - surówka z kapusty
Wyróżnienie: Danuta Kapuścińska - żurek na zakwasie
Junior
- Martyna Gęsich - żurek
- Anna Retes - baleron
- Renata Mielnicka - chlebek ziołowy
Wyróżnienie: Kinga Dziełak - kotlety mielone z grzybami
Spotkanie było okazją do integracji seniorów i wspólnej biesiady.