Mieszkańcy Chudka mieli niepowtarzalną okazję do zapoznania się z sekretami wytwarzania najpyszniejszych serów. Wszystko to za sprawą warsztatów poprowadzonych przez znakomitego serowara, Krzysztofa Jaworskiego.
Podczas warsztatów, które odbyły się we wtorek, 24 października, powstały świetne sery podpuszczkowe. Nie zabrakło serowarskich deserów, obsypanych orzechami, morelami, ozdabianych miodem i rodzynkami. Prawdziwym szlagierem okazały się mozzarella, a także wyjątkowo aromatyczne przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka. Uczestnicy warsztatów obiecali solennie nie zarzucić swej serowarskiej pasji. Przeciwnie. Wszyscy podkreślali, że sery z kurpiowskiego mleka są wyjątkowo smaczne i warto próbować rozszerzać własną produkcję serów.
Warsztaty zorganizowali wójt Dariusz Łukaszewski, Barbara Wiśniewska z Chudka, samorząd województwa mazowieckiego.
Serowe warsztaty w Chudku. Było pysznie i zdrowo [ZDJĘCIA]
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Ogólnopolski Tydzień Kariery w ZSZ nr 2 [ZDJĘCIA]
Projekt „Graj gracyku...” w kadzidlańskim CKK [ZDJĘCIA]
InQbator 2017: Warsztaty dla dzieci i młodzieży trwają w najlepsze [ZDJĘCIA]
Ostrołęka: Budowali ruchome katapulty z kloców LEGO [WIDEO, ZDJĘCIA]
Kurpiowscy artyści ludowi podbijali Mazury [ZDJĘCIA]
„Muzeum dla Seniora” i wystawa „Wśród dzikich zwierząt” [ZDJĘCIA]
Pierwsze Półkolonie „Chcę żyć jak inni” w Kolorowej Szkole [ZDJĘCIA]
Janusz Bigda w "Ostrołęce pełnej Boga" [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |