eOstroleka.pl
Polska,

Tych jaj lepiej nie jedz. Wykryto na nich groźną bakterię

REKLAMA
REKLAMA

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega konsumentów przed możliwym zagrożeniem dla zdrowia związanym ze spożyciem jaj z konkretnej partii produkcyjnej. W przeprowadzonych badaniach laboratoryjnych wykryto obecność bakterii Salmonella w jednej z pięciu przebadanych próbek.

Wykrycie obecności bakterii Salmonella na powierzchni skorupek jaj

Wykryte skażenie dotyczy produktu "10 Świeżych jaj" wyprodukowanego przez Zakład Pakowania Jaj A.A. Kałużni we Wschowie. Konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na następujące oznaczenia:

  • Numer partii: A3PL08121309
  • Termin przydatności do spożycia: 15.02.2025
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650

- W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych - informuje GIS.

Salmonella to bakteria mogąca wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Szczególnie niebezpieczne jest spożycie produktów zawierających tę bakterię bez odpowiedniej obróbki termicznej.

Inspekcja Sanitarna stanowczo odradza spożywanie jaj z wymienionej partii. Konsumenci, którzy zakupili produkt o wskazanych wyżej oznaczeniach, nie powinni go spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po konsumpcji tych jaj, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

REKLAMA

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 31 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6
dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13
 14 dk15 dk16 dk17 dk18 dk19  20
dk21 dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27
 28 dk29 dk30  1  2  3  4
Dzisiaj:
Wydarzenia
×