W miejscowości Kamianka w jednym z budynków mieszkalnych doszło wczoraj do pożaru. Spaleniu uległa część dachu.
Pożar zauważono około godziny 19:15. Na miejsce zadysponowano pięć jednostek strażackich z Ostrołęki, Kamianki, Dzbenina i Borawego. Ogień uszkodził część poszycia dachowego oraz instalację kominową. Jak ustalono podczas akcji gaśniczej, zapaliła się sadza zalegająca w niedrożnym przewodzie kominowym. W wyniku zdarzenia nikt nie odniósł obrażeń.
Podobne pożary o tej porze roku zdarzają się niestety bardzo często. Jak ich uniknąć?
Pożar sadzy w przewodzie kominowym to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Może doprowadzić do rozprzestrzenienia się pożaru na cały budynek, a nawet do zawalenia się komina. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy przestrzegać następujących zasad:
Regularnie czyść komin. Najczęściej zaleca się wykonywanie tej czynności co najmniej raz w roku, a w przypadku intensywnego użytkowania pieca lub kominka - nawet częściej. Czyszczenie komina najlepiej zlecić fachowcowi, czyli kominiarzowi.
- Używaj suchego paliwa. Mokre drewno lub węgiel powoduje powstawanie większej ilości sadzy.
- Nie przeciążaj pieca. Nadmierne naładowanie pieca może doprowadzić do przegrzania komina i pożaru sadzy.
- Nie pal śmieci. Składowanie śmieci w kominie może doprowadzić do powstania pożaru.
- Uważaj na dym i zapach spalenizny. Dym i zapach spalenizny mogą być oznaką pożaru sadzy.
W przypadku zauważenia pożaru sadzy w kominie należy natychmiast podjąć następujące działania:
- Wygasić palenisko.
- Zamknąć dopływ powietrza do pieca.
- Wezwać straż pożarną.
Do gaszenia palącej się sadzy w kominie nie należy używać wody. Woda może doprowadzić do rozerwania komina i rozprzestrzenienia się pożaru. Najlepiej wsypać do wylotu komina sól kuchenną lub piasek.