eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Podstawowe ABC o pszczołach – rekrutacja na szkolenie

REKLAMA
zdjecie 608
REKLAMA

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” oraz Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie zapraszają do udziału w szkoleniu pn. „Podstawowe ABC o pszczołach”.

Szkolenie odbędzie się 10 maja 2024 roku w budynku Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance (adres: Lipianka 39, 07-440 Goworowo) od godz. 10:00 do godz. 15:00.

Szkolenie poprowadzi Adam Karamuz – mistrz pszczelarstwa, dyplom uzyskany w 2010 r., absolwent Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Edukator w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance, gdzie prowadzi pokazową pasiekę pszczelą w bioogrodzie.

Plan szkolenia:

  • Zarys historyczny pszczelarstwa, słów kilka o prekursorze pszczelarstwa Kazimierzu Lewickim.
  • Jak powstał ul warszawski.
  • Gatunki owadów pożytecznych.
  • Symbioza rolnik – pszczelarz.
  • Majowe zabiegi w ulu.
  • Pokazowa lekcja w terenie – doświadczanie pszczelarstwa.
  • Słodkie dyskusje o miodzie.

Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy dostępny tu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEZsZoJjYKsfQkj-jOpHLrxMYN2rspS3A6ysSiJSB7rWqdIA/viewform

Szkolenia są rezultatem współpracy Województwa Mazowieckiego, LGD „Zaścianek Mazowsza”, Gminy Goworowo oraz Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Kulinarnych oraz Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.

Więcej o: szkolenie, pszczoły

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×