To pierwsze od 135 lat rzemieślnicze piwo, które powstaje na terenie Kurpiowszczyzny. Byliśmy z wizytą w Browarze Balans w Zabrodziu, k. Ostrołęki, by sprawdzić, jak jest wytwarzane.
Od jakiegoś czasu w sklepach w naszym regionie można znaleźc piwo Kurpiowskie. To dzieło Browaru Balans. Rzemieślnicza warzelnia piwa mieści się niedaleko Ostrołęki - w Zabrodziu. Piwo powstaje przy użyciu tradycyjnych metod. Byliśmy w warzelni, by sprawdzić, jak to się robi i trzeba przyznać, że proces produkcji charakteryzuje najwyższą dbałością. Piwo Kurpiowskie wytwarzane jest wyłącznie z naturalnych składników, co zapewnia mu unikalny smak.
Zakład, gdzie produkowane jest piwo Kurpiowskie, powstał od podstaw. Za jego działalność odpowiadają państwo Dorota i Sławomir Topa oraz ich syn Karol, który był pomysłodawcą stworzenia browaru regionalnego. Od marzeń o własnym browarze przeszli do czynów, spełnili wszystkie formalności i rozpoczęli produkcję.
Browar Balans produkuje obecnie Kurpiowskie piwo - klasyczny pils, apę oraz wiśniowe. Są również piwa bezalkoholowe: klasyczne, jeżynowe i słony karmel.
Kurpiowski akcent
Browar Balans stawia na przywiązanie do regionu kurpiowskiego. Jak na piwo Kurpiowskie przystało, na butelce zamieszczone zostały teksty w gwarze kurpiowskiej. "Wypsijwa je pośród swojech" - możemy przeczytać.
Region kurpiowski jest niezwykle bogaty kulturowo, posiada niesamowitą historię, piękne tereny, a teraz także piwo Kurpiowskie!
Gdzie kupić piwo Kurpiowskie?
Od niedawna Kurpiowskie znaleźć można w sklepach i lokalach gastronomicznych na terenie Ostrołęki i powiatu ostrołęckiego. Pełną i aktualną listę lokali, w których znajdziecie kurpiowskie piwo, przedstawia poniższa mapa:
Zachęcamy do obejrzenia naszego materiału wideo, w którym zobaczycie kulisy produkcji piwa Kurpiowskiego w Browarze Balans w Zabrodziu.