Od pięciu lat uczestnicy Festiwalu Pieroga w Żabinie zachwycają swoimi smakołykami przygotowywanymi na jeden z najsmaczniejszych konkursów w regionie. Nie inaczej było i podczas tegorocznego festiwalu. Zgłosiło się 14 uczestników, jury nie miało łatwego zadania. Za to goście uczestniczący w wydarzeniu problemu nie mieli z błyskawicznym pochłonięciem wszystkich smakołyków.
W tym roku Koło Gospodyń Wiejskich “Pierożanki” z Żabina obchodzi swoje piąte urodziny. Od początku swojego istnienia organizują konkurs kulinarny nawiązujący do funkcjonującej lokalnie legendy o Pierożankach, potocznej nazwie mieszkanek Żabina.
Zadaniem uczestników konkursu jest przygotowania własnej, autorskiej wersji pieroga. Dowolność interpretacji przepisu o tym przysmaku daje uczestnikom ogromne pole do popisu. Każdego roku przygotowywane są zaskakujące wariacje na temat pieroga. Tak samo było i dziś, podczas piątej edycji festiwalu. Były pierogi w wersji meksykańskiej, z serem feta, kurkami, na słodko, ze szpinakiem, z płuckami, kapustą, soczewicą, ze śliwkami, jagodami, serem. Wszystkie pyszne i zachwycające prezentacją.
Jury nie miało łatwo wybrać te najlepsze, czego dowodem są przyznane ex aequo podwójne miejsca na podium. Ostateczny werdykt kulinarnego jury wyglądał następująco:
- miejsce I: KGW Wólka Kunińska i KGW Suski Stare
- miejsce II: KGW Szczawin i KGW Lipianka
- miejsce III: KGW Goworowo i KGW Żabin.
Wyróżnienia otrzymały:
KGW Daniłowo, KGW Goworówek, KGW Borawe, KG Kruszewo, KGW Kobyli, KGW Kaczka, KWG Zabiele i KGW Cisk.
Dla wszystkich uczestników festiwalu KGW Zabiele przygotowało smaczną zupę z komosy, która znikała z olbrzymiego garnka w takim samym tempie jak pierogi będące główną atrakcją festiwalu.
Swoje piąte urodziny KGW “Pierożanki” uczciły serwując swoim gościom pyszny tort. Przy takiej okazji nie mogło zabraknąć chóralnego “sto lat” i prezentów dla jubilatów.