eOstroleka.pl
Ostrołęka,

O produkcji sera podpuszczkowego z uczniami ostrołęckiej „czwórki” [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 480
fot. ZSZ nr 4 w Ostrołęcefot. ZSZ nr 4 w Ostrołęce
REKLAMA

Uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce wzięli udział w szkoleniu pod nazwą „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Podczas szkolenia dowiedzieli się m.in. w jaki sposób powstaje tradycyjny ser podpuszczkowy.

Szkolenie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4  im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.

Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.

Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.

Kalendarz imprez
listopad 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31  1 dk2 dk3
dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17
dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24
dk25 dk26 dk27 dk28 dk29 dk30  1
×