Uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce wzięli udział w szkoleniu pod nazwą „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Podczas szkolenia dowiedzieli się m.in. w jaki sposób powstaje tradycyjny ser podpuszczkowy.
Szkolenie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.
Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.
Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.
O produkcji sera podpuszczkowego z uczniami ostrołęckiej „czwórki” [ZDJĘCIA]
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |