Wystarczy niecałe 3 minuty by olej pozostawiony na patelni rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza i zaczął płonąć. Najczęstszym błędem jest gaszenie pożaru wodą - zdecydowanie zwiększa to skutki tragedii. Przestrzegamy: nie gaś tłuszczu wodą.
Olej lub tłuszcz jest lżejszy niż woda. W momencie gdy próbujemy gasić pożar na patelni wodą, woda spływa na dno, a cała mieszanka eksploduje jako para. Płonący olej rozprzestrzenia się jako chmura ognia na wszystko co znajduje się w pobliżu. Doprowadzić to może do naprawdę wielkiej tragedii. Poniżej spot otwockiej straży pożarnej - ku przestrodze.
Nigdy nie gaś płonącego oleju wodą! (zobacz wideo)
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |