Ekspertka kuchni wegetariańskiej - Katarzyna Gubała poprowadzi warsztaty live cooking w Lelisie. Prowadząca opowie o właściwościach jadalnych chwastów najczęściej występujących na Kurpiach.
Idea zielonej wege kuchni ma na celu zachęcenie uczestników do zdrowego trybu życia, dbania o siebie i swoje ciało. Dania kuchni roślinnej to bogactwo witamin, które odpowiednio zbilansowane zapewniają dobrą kondycję i energię. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z bogactwem lokalnych roślin, jadalnych chwastów i ziół oraz ich wykorzystaniem w zdrowej kuchni.
Trawnik dookoła miejsca pracy, ogród czy łąka mogą dostarczyć nam dobroczynnych roślin, które mają zdrowotne walory. To oryginalna przygoda dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskakującego w kuchni.
Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z bogactwem lokalnych roślin, jadalnych chwastów i ziół oraz ich wykorzystaniem w zdrowej kuchni. Wspólnie z prowadzącą przygotują min. roślinną pasztetową z lokalnymi kiszonkami i kiełkami oraz burgery domowej roboty z humusem, krwawnikiem i podagrycznikiem.
Warsztaty odbędą się w ramach 4 edycji konkursu kulinarnego KURP – BURGER WEGE.
Katarzyna Gubała oceni również burgery zgłoszone na konkurs.
Warto dołączyć do tej kulinarnej przygody i pozwolić swojej kreatywności rozkwitnąć w kuchni!
Serdecznie zapraszamy wszystkich. To nie tylko okazja do nauki nowych rzeczy, ale także do miłego spędzenia czasu w gronie osób o podobnych zainteresowaniach. Nie zwlekajcie z zgłoszeniem się, miejsca są jeszcze dostępne – informuje organizator.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest tutaj https://form.jotform.com/241153074719354
Po warsztatach ok. godz. 18.30 odbędzie się muzyczna uczta z zespołem Venus.

Niezwykła gratka dla miłośników disco polo z lat 90. Zespół Venus wystąpi w Lelisie
Autorzy takich hitów jak „Fortuna”, „Nasza nastolatka” czy „Ja i ty” rozbawią uczestników potańcówki, która odbędzie się już w najbliższą sobotę 18 maja o godz. 18.30 przed budynkiem Centrum Kultury…
Katarzyna Gubała to wege ambasadorka i ekoosobowość. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Ekspert kulinarny i kucharz w „Pytanie na śniadanie” w TVP. Doradza szefom kuchni jak układać roślinne menu. Autorka bestsellerowych książek m.in. „Wege energia”, „Wege w kwadrans” czy „ Warzywa górą”.
Zapraszamy już w najbliższą sobotę, 18 maja o godz. 17.00 przed budynkiem Centrum Kultury Biblioteki i Sportu w Lelis.
Partnerem wydarzenia jest Samorząd Województwa Mazowieckiego.