Rekordowa liczba uczestników, bo aż 71 osób, zgłosiła się do tegorocznej, 16. edycji konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Najsmaczniejszy konkurs w regionie odbył się 17 października w Lipiance.
Do oceniania potraw powołano cztery komisje, które wyłoniły zwycięzców w każdej kategorii:
Kategoria sałatki i surówki:
I miejsce – Sałatka z buraków w wykonaniu Teresy Dudek z Lipianki;
II miejsce – Sałatka warzywna w wykonaniu Elżbiety Zalewskiej z Borawego;
III miejsce – Jesienna sałatka z buraka w wykonaniu Celiny Garwarskiej z Goworowa.
Kategoria dania główne, zupy, przystawki:
I miejsce- Kiełbasa wiejska w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego z Cisku;
II miejsce – Kaszanka w wykonaniu Haliny Wieczorek z Lipianki;
III miejsce- Barszcz wiejski w wykonaniu Elżbiety Warszawik z Rzekunia.
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:
Wiesława Dziełak z Rębisz Kolonii za „Paszteciki drożdżowe z barszczem”,
Krystyna Kapuścińska z Brzeźna za potrawę „Kurczak faszerowany”,
Jadwiga Pietras za „Chleb”.
Kategoria ciasta i desery:
I miejsce – Ciasto śliwkowe po staropolsku w wykonaniu Zofii Siekierskiej z Ostrołęki;
II miejsce – Ciastka przez maszynkę w wykonaniu Marii Pawłowskiej z Suska Nowego;
III miejsce – Pachnąca piernikowa babka w wykonaniu Zofii Maliszewskiej z Lipianki.
Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
I miejsce – Nalewka z derenia w wykonaniu Kazimierza Szypulskiego z Myszyńca;
II miejsce- Domowa nalewka z pigwy w wykonaniu Edwarda Zalewskiego z Borawego;
III miejsce- Miód pitny czwórniak w wykonaniu Stanisławy Kaliszewskiej z Kadzidła.
Wyróżnienia trafiły do:
Józefa Wąsiewskiego z Ostrołęki za „Wino słodkie z wiśni”,
Barbary Kaczyńskiej z Rębisz Parcele za „Sok z mięty”,
Krystyny Kupis z Borawego za „Domowe wino z winogrona”.
Organizatorami byli: Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie.
Nagrody sfinansowali: Powiat Ostrołęcki, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie.