W Lipiance po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Tegoroczna edycja miała odmienną formę, ponieważ wobec obowiązujących restrykcji związanych z pandemią, seniorzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu. Dostarczyli potrawy, które zostały ocenione przez komisję powołaną przez organizatora.
Na konkurs zostało zgłoszonych 40 potraw, w czterech kategoriach. Wyniki przedstawiają się następująco:
1. W kategorii DANIA GŁÓWNE, ZUPY, PRZYSTAWKI
I miejsce Pasztet domowy , p. Halina Wieczorek z Lipianki
II miejsce Smalec ze skwarkami, p. Jadwiga Zięba z Lipianki
III miejsce Szynka z wędzarni, p. Danuta Napiórkowska z Cisku
Wyróżnienie Kapusta z kaszą, p. Danuta Stachurska z Goworowa
2. W kategorii SAŁATKI I SURÓWKI
I miejsce Sałatka ziemniaczana, p. Elżbieta Twardziak z Żabina
II miejsce Śledzie pod pierzynką, p. Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej
III miejsce Surówka z dyni w sosie chrzanowym, p. Barbara Opęchowska z Malinowa Nowego
3. W kategorii CIASTA I DESERY
I miejsce Jabłecznik, p. Barbara Drabot z Lipianki
II miejsce Metrowiec, p. Elżbieta Podolak z Ponikwi Małej
III miejsce Pierogi z jagodami, p. Elżbieta Sujkowska z Żabina
4. W kategorii NAPÓJ BEZALKOHOLOWY LUB ALKOHOLOWY
I miejsce Nalewka z czarnego bzu, p. Krzysztof Filipiak z Żabina
II miejsce Sok pomidorowy, p.Regina Zięba z Lipianki
III miejsce Nalewka z aronii, p. Hanna Bielarczyk z Jawor Podmaście
Wyróżnienie Kompot z suszonych owoców, p. Zofia Maliszewska z Lipianki
Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie. Nagrody dla laureatów oraz uczestników ufundowali: Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Starostwo Powiatowe w Ostrołęce.