Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w kapuście, polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia Kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się pięciu producentów z subregionu ostrołęckiego.
Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
Dużą liczbę zgłoszeń docenia członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska – Jak co roku zgłosiło się wielu producentów, którzy chcieli pochwalić się swoimi wyjątkowymi produktami. Są to potrawy charakterystyczne dla danego regionu, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także przygotowane w sposób tradycyjny i ekologiczny.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
– W naszym województwie jest wielu producentów, którzy nie rezygnują z tradycyjnych ale i czasochłonnych receptur. Dają nam w ten sposób szansę, by poznać smaki przed lat, ale także zjeść zdrowe produkty, niezawierające sztucznych składników. Między innymi z tego powodu warto ich docenić – zaznacza członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.
Laur Marszałka dla 4 smakołyków z subregionu ostrołęckiego
Laureaci z subregionu ostrołęckiego to w zdecydowanej większości producenci mięs. Laur Marszałka w kategorii producentów indywidualnych otrzymała Monika Tymińska z Tymianki- Adamy (powiat ostrowski) za pasztet z królika. Jest to puszysty i lekki wyrób, a tajemnica jego smaku tkwi w wykorzystaniu produktów pochodzących z własnego gospodarstwa.
Kapituła doceniła także pasztet z gęsi wytwarzany przez Zakład Produkcyjno-Usługowy „Sekret Smaku” Joanna Gronowska (powiat makowski), który otrzymał Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców. Pasztet jest przyrządzany z obsmażonego i ugotowanego drobiu (gęsina 60%, kaczka 40%) i podrobów z użyciem naturalnych przypraw, ziół i warzyw.
Ten sam tytuł otrzymały zakłady mięsne Somianka (powiat wyszkowski) za polędwiczkę królewską dojrzewającą. Swój aromat i smak zawdzięcza ona starannemu doborowi surowca. Mięso pochodzi z własnego uboju, leżakuje w zaprawie peklującej, a nad całym procesem czuwają doświadczeni pracownicy.
– Nasza polędwiczka królewska dojrzewająca przygotowywana jest z najwyższą starannością i dbałością o jakość, smak i tradycję. Zawiera mieszankę naturalnych przypraw, bez zbędnych dodatków. Fani naturalnych smaków widzą, że mięso nie jest sztucznie spulchniane, wygląda pysznie i tak też smakuje. Zakłady Mięsne Somianka to rodzinna firma z tradycjami, funkcjonująca od 1992. Od początku istnienia gwarantujemy wyjątkowość naszych wyrobów wędliniarskich – mówi Paulina Grala z Zakładów Mięsnych Somianka.
Na deser – Laur Marszałka dla producenta indywidualnego – Koła Gospodyń Wiejskich w Tymiankach-Buciach (powiat ostrowski) za tort orzechowy. Ciasto składa się głównie z drobno zmielonych orzechów włoskich, jajek i cukru, z niewielkim dodatkiem bułki tartej lub mąki. Przełożone jest kremem na bazie masła i czekolady.
Wyróżnienie
Wyróżnienie w kategorii przedsiębiorców otrzymała kurpiowska polędwica dojrzewająca wytwarzana przez Masarnię Balcerczyk Edward z Myszyńca (powiat ostrołęcki). Wędlina produkowana jest w oparciu o tradycyjne, lokalne receptury ze starannie dobieranego surowca, uzyskiwanego od miejscowych producentów. W pierwszej fazie produkt leżakuje w naturalnej mieszance przypraw przez 4-5 dni. Następnie poddawany jest dwukrotnie obróbce zimnym dymem uzyskanym z drewna dębowego.