Już wkrótce na półkach sklepowych w całym kraju pojawi się ekologiczne mleko, pochodzące z gospodarstw, znajdujących się na terenie Kurpi Zielonych. Za przygotowanie produktu odpowiadał będzie ostrołęcki zakład produkcyjny OSM Piątnica.
Dlaczego warto spożywać mleko, które produkowane będzie w naszym mieście? Głównym powodem może być jego walor zdrowotny. Mleko ekologiczne jest bowiem bogate w korzystne dla zdrowia składniki, ponieważ zawiera więcej niż zwykłe mleko kwasów Omega-3 oraz witaminy E i beta-karotenu.
Nie można zapomnieć o procesie powstania wyżej wymienionego produktu. Krowom, które oddają mleko, będzie zapewniony dobrostan, czyli komfortowe warunki bytowania. Ich żywienie w lecie oparte jest na paszach soczystych, czyli zielonkach i trawie pastwiskowej, zimą zaś jest to siano i sianokiszonki z traw pozyskanych wyłącznie z własnego gospodarstwa. Następnie mleko trafi do zakładu produkcyjnego w Ostrołęce, gdzie zostanie poddane obróbce termicznej i filtracji. Ten ostatni proces zostanie przeprowadzony w ten sposób, by zachować walory smakowe, zapachowe i składniki odżywcze mleka. Na koniec mleko zostanie wlane do butelek, które mają być wygodne dla klientów i w stu procentach nadające się do recyklingu.
Czy kurpiowskie mleko podbije rynek produktów spożywczych? Tego na razie przewidzieć nie można, ale pewnym jest, że jeżeli ktoś jest lokalnym patriotą również w przestrzeni produktów spożywczych, to mleko ekologiczne z OSM Piątnica powinno stać się w jego lodówce towarem obowiązkowym.
Mleko ekologiczne z Ostrołęki. Wkrótce w sklepach
Zobacz również
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |