To już ostatni dzwonek, aby zgłosić swój produkt do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Właśnie trwa jego IX edycja. Propozycje swoich wyrobów kulinarnych można zgłaszać tylko do 29 lutego br. Warto, bo do wygrania są cenne nagrody rzeczowe, a laureaci dodatkowo mogą zamieszczać na swoich wyrobach logo konkursu.
Popularność produktów tradycyjnych rośnie z roku na rok nie tylko wśród konsumentów, ale też wśród producentów. Coraz częściej największą rolę przy wyborze produktów odgrywają jakość i smak potraw, a nie sam ich wygląd.
Właśnie w tym miesiącu kończy się nabór wniosków do konkurs o Laur Marszałka. Warto wziąć w nim udział, by promować to, co swojskie, smaczne i zdrowe. Tym bardziej, że coraz więcej ludzi szuka na półkach sklepowych właśnie zdrowej tradycyjnej żywności – podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Do tej pory nagrodzono już ponad 100 producentów z Mazowsza. W ubiegłym roku Laur Marszałka zdobyły m.in. takie wyroby jak: boczek rolowany, staropolski sernik świąteczny, pasztet warzywny, miód wielokwiatowy „Wesoła Pszczółka”, a także powidła śliwkowe bez cukru czy ser królewski wędzony
Ci, którzy nie skorzystali jeszcze z szansy zaprezentowania swoich wyrobów, mogą to zrobić do 29 lutego br. Do tego czasu można przesyłać zgłoszenia. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Mazowieckiego pod linkiem http://mazowieckie.ksow.pl/news/entry/7341-ix-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztw.html i przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.
Warto przypomnieć, że konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Laur Marszałka 2016 - zgłoś swój produkt do konkursu
Zobacz również
Ruszyła kolejna edycja Lauru Marszałka Mazowsza
Jan Kania i Zespół Folklorystyczny „Kurpiowszczyzna” laureatami nagrody Marszałka Województwa Mazowieckiego [WIDEO, ZDJĘCIA]
Jan Kania uhonorowany przez marszałka Województwa Mazowieckiego
Bądźmy dumni z mazowieckich smaków! Laur Marszałka
Apolonia Nowak w Złotej Dziesiątce kobiet Mazowsza
Laur Marszałka. Mazowieckie rarytasy 2013 roku narodzone
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |