W Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce odbyło się dziś spotkanie, podczas którego młodzież miała okazję do zapoznania się ze zwyczajami żywieniowymi na kurpiach. Była to dla nich swoista kulinarna podróż po smakach regionu.
Spotkanie odbyło się w ramach przypadającego w tym roku jubileuszu 50-lecia istnienia ZSZ nr 4. Z młodzieżą o tradycjach i zwyczajach żywieniowych Kurpiów rozmawiali eksperci zaproszeni przez dyrekcję szkoły. Panie opowiadały o popularnych w naszym regionie sposobach na przygotowywanie potraw czy wykorzystywanych w kuchni kurpiowskiej darach natury.
Podczas spotkania nie mogło także obyć się bez degustacji potraw przygotowanych według tradycyjnych receptur przekazywanych na Kurpiach z pokolenia na pokolenie.
Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach [ZDJĘCIA]
Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Przedszkole Miejskie nr 5 w Ostrołęce „Leśną Krainą” [WIDEO, ZDJĘCIA]
Piknik rodzinny z Krainie Misiów [ZDJĘCIA]
Ostrołęka: Gimnazjalistka ukarana za obrazę uczuć religijnych i znieważenie symboli narodowych
Festyn rodzinny z „Jedynką” [ZDJĘCIA]
Przedszkolaki z Krainy Misiów w Fabryce Cukierków [ZDJĘCIA]
Dzbenin: Jubileuszowy konkurs im. Mieczysława Czychowskiego [ZDJĘCIA]
Dzień Mamy i Taty w Szkole Podstawowej w Wykrocie [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |