Ekipa "Dzień Dobry TVN" zawitała do Ostrołęki. Mikołaj Rey przyjechał, by poznać najbardziej legendarne smaki kurpiowskiej kuchni. W tym celu dotarł do restauracji Kugiel.
- Goście kochają tę potrawę, którą ja pielęgnuję od 50 lat - mówiła Krystyna Kurpiewska, oczywiście o kuglu, który jest nie tylko w nazwie lokalu, ale też... w sercach osób, które z wielką pasją go przygotowują od lat. A jest to praca pokoleniowa!
Aneta Kurpiewska podkreśliła, że jako dziecko dużo spędziła z mamą w pracy i dzięki temu także propaguje kurpiowskie specjały. Mikołaj Rey przy przygotowywaniu kugla przyznawał, że "zapach jest cudowny". W końcu przysmak trafił na blachę i do piekarnika.
W międzyczasie Rey poznał kulturę kurpiowską, m.in. poprzez przygotowanie tradycyjnych wycinanek i śpiew. Na koniec, przyszedł czas na degustację kugla i... nie mogło być inaczej - było pysznie.